Binnenafwerking

Durf te kleuren

Kleur is terug. De tijden waarin wit en grijs de boventoon in het interieur voerde is voorbij. Het lijkt wel of we in tijden van economische malaise en gevoelens van onveiligheid de boel weer een beetje op willen vrolijken door kleur aan te brengen in het interieur.

Kleur aan je interieur geven is echter een moeilijke klus. Bovendien kiezen velen voor het veilige. Zijn bang dat een citroengele stoel of hemelsblauwe bank snel gaat vervelen. Of vinden dat kleuren aangepast moeten worden aan de architectuur van het huis. In een oud herenhuis zullen we veel eerder voor sobere kleuren kiezen dan in een moderne flat. Om maar niet te praten van het schilderen van een hele muur in een felle tint of stoffen te gebruiken met weelderige bloemmotieven.

Maar gooi de angst overboord. Ga stap voor stap te werk. Geef eerst één muur een andere kleur. Een kleur die de sfeer weergeeft waar je naar op zoek bent. Daarna kunnen er langzaam wat andere bijpassende of contrasterende elementen aan toegevoegd worden totdat er sprake is van de juiste balans. Vergeet eens alle regels van het kleurgebruik en ga af op je eigen gevoel. Kijk naar onderstaande voorbeelden, gemaakt door kleurendeskundige Tricia Guild, en laat je inspireren. Het resultaat is eigenlijk altijd spectaculair.

Zacht en geraffineerd

Zelfs een ruimte met een betonnen vloer en kale gepleisterde muren kan een zachte uitstraling krijgen. De roze bloesemkleur van de bank en het lichter roze voor stoel en poef in combinatie met wit en houtaccenten zorgen dat de ruimte niet kil en onpersoonlijk wordt. Dat zou wel het geval zijn als voor leer of donkere wol zou zijn gekozen.

Limoenfris

In dit moderne huis is de overheersende kleur limoen, gecombineerd met turquoise, zachtblauw, frisgroen en vleugjes roze. De harde lijnen van de kamer worden afgezwakt door het bladpatroon in de gordijnen, die volgens Tricia niet allemaal dezelfde kleur en motief hoeven te hebben, zoals hier goed te zien is. De strakke lijnen van de vierkante ruiten in het turquoise gordijn komen weer terug in het moderne patroon van de leunstoel, kussens en footstool. Een heerlijk fris ogende kamer.

Koel en kalm

De streng traditionele architectuur van dit Engelse herenhuis had kunnen leiden tot het kiezen van een inrichting in een donkere en ouderwetse stijl. Door te kiezen voor een zachte zeegroene kleur op de gelambriseerde muren en voor eigentijdse meubels, krijgt de ruimte iets lichts en moderns. Op de vloer is een lichtblauw kleed gelegd, dat slechts tegen de wanden een smalle strook van de oude stenen vloer laat zien. De meubels lijken zo op een eiland' te staan. Naast veel wit zijn er enkele afwijkende kleuraccenten gebruikt die de kamer meer spanning geven.


Vrolijke mix

Dit is een oude boerderij, maar de heldere moderne lijnen en contrasterende kleuren hebben er een frisse, vrolijke en eigentijdse ruimte van gemaakt. De bloempatronen die voor de stoelen zijn gebruikt accentueren de landelijke omgeving. Een stuk behangpapier met de verkleinde versie van de stof op de stoelen is ingelijst en tegen de muur gezet. In combinatie met de grote cirkels op de gordijnen en de gestreepte kussens kun je in deze kamer nauwelijks bedroefd raken.

Gedurfd

Oeps! Bij deze weelderige bloempatronen, felgekleurde strepen en botsende kleuren als feloranje, mauve, roze en kanariegeel is het op het eerste gezicht wel even schrikken. Maar ook over deze gekte is nagedacht. De gestreepte stof van de bank, waarvan de zitting effen is om niet te overheersen, heeft bijna alle kleuren die elders voorkomen. De ruimte was oorspronkelijk nogal somber en ouderwets met zijn zwart-witte tegelvloer en houten paneeldeuren en luiken, maar ademt nu een opgewekte sfeer uit.