Architectuur

Duizenden architecten bij elkaar in Istanbul

Vorige week was het driejaarlijkse congres van de Union Internationale des Architectes [UIA - de wereldorganisatie van architecten] ditmaal in Istanbul. Deze bijzondere stad - oorspronkelijk Constantinopel geheten - ligt letterlijk op de grens tussen Europa en Azie en is op een serie heuvels gebouwd aan weerszijden van de Bosporus. In het Aziatische gedeelte bevindt zich een aantal van de mooiste moskeeen ter wereld, zoals de zogenaamde Blauwe moskee die hierboven en hieronder te zien is.



Het vierdaagse congres met meer dan 5000 deelnemers had als thema 'Celebration of cities - Grand Bazaar of Architectures' en liet wederom vele beroemde architecten als keynote speaker aan het woord. Zo maakten Mario Botta en Tadao Ando grote indruk met hun lezingen; de laatste kreeg tevens de UIA Gold Medal uitgereikt. Zijn stapsgewijs vertaalde verhaal werd zelfs humoristisch toen hij een foto van zijn hondje liet zien. Hij vertelde over het zoeken naar een passende architectennaam voor zijn huisdier en koos uiteindelijk voor een dode architect - Le Corbusier - omdat hij zich bezwaard voelde het beest een schop uit te delen onder het uitroepen van de naam van een nog levende collega...
In een kleine expositie van zijn werk in de foyers gaf hij op de lege schotten met een simpele viltstift nogmaals een toelichting op het ontwerp van enkele gebouwen, waaronder de beroemde 'Chapel with the Light' in Osaka [zie de gesigneerde tekening als inzet hieronder].





Ook de in Israel en Amerika werkende architect Moshe Safdie gaf een uitverkochte lezing [zie foto linksboven], waarin met name zijn gebouw voor het Yad Vashem museum diepe indruk maakte. Zoals tegenwoordig gebruikelijk wordt de spreker direct na zijn verhaal, als ware hij een popster, besprongen door handtekeningenjagers [zie foto rechtsboven]. Helaas kwam een aantal aangekondigde sprekers om onverklaarbare redenen niet opdagen, zoals onder meer Dominique Perrault en Rem Koolhaas.





Tussen de lezingen door was er gelukkig voldoende gelegenheid om de stad te bekijken. Wij beperkten ons tot de historische gebouwen, zoals de Aya Sofia [zie foto's links- en rechtsboven] en de allermooiste van alle, de schitterende Suleyman moskee [zie foto's direct hierboven].
Het congres werd gevolgd door een driedaagse UIA-assembly [zie foto's hieronder], waarin delegaties uit ongeveer 100 landen vergaderden over de werkprogramma's van UIA en tot slot de bestuurders voor de komende drie jaar werden gekozen. Na de Braziliaan Jaime Lerner is de uit Mauritius afkomstige architect Gaetan Siew de nieuwe UIA-president, gesecondeerd door de Catalaanse architect Jordi Farrando als nieuwe secretaris generaal.



Vergelijkbaar met IOC-vergaderingen werd er druk gelobbied door de steden Durban en Tokyo in de strijd om de locatie voor het UIA-Congres in 2011; uiteindelijk werd Tokyo gekozen.
Het komende congres wordt in 2008 in Turijn gehouden en concentreert zich dan in en rond het door Renzo Piano verbouwde Lingotto-complex.