Tuin

Duizend bomen weg voor bouw automobielmuseum

Binnenkort gaan op landgoed Reigersbergen ruim duizend bomen tegen de vlakte. Het groen moet plaatsmaken voor het Automobiel Museum. Het college van Den Haag heeft hiervoor een kapvergunning verleend. Dat maakte de gemeente gisteren bekend. De Raad van State veegde vorige week de laatste bezwaren tegen de komst van het museum naar Den Haag van tafel.

Natuurbeschermers en omwonenden hadden eerder bezwaren ingediend bij de Raad van State. Het landgoed zou te zeer worden aangetast door de komst van het museum.

In de nu verleende kapvergunning is opgenomen dat ongeveer 150 grote bomen teruggeplant moeten worden. De Haagse gemeenteraad stelde eerder de voorwaarde dat het Automobiel Museum zorgvuldig moet worden ingepast in de groene omgeving. Een van de maatregelen is dat de parkeergelegenheid onder het museum komt.

Het Nationaal Automobiel Museum heeft een van de grootste particuliere verzamelingen van klassieke auto's. Unieke modellen zijn de Aston Martin DB4 uit de James Bond-film Goldfinger en de Humber Pullman van Winston Churchill, inclusief extra grote asbak voor zijn sigaren.

Sinds 2004 zijn er plannen om het museum uit Raamsdonksveer te verhuizen naar de Leidsestraatweg aan de N44 in Den Haag. Het nieuwe gebouw is ontworpen door de Amerikaanse architect Michael Graves. Het landschapsplan komt van Lodewijk Baljon.