Algemeen

Duitsland pijnlijk blok aan been Unidek

Unidek overweegt de stekker te trekken uit zijn Duitse activiteiten. De Nederlandse producent van isolerende bouwmaterialen ziet met lede ogen aan dat de markt in Duitsland alsmaar verder verslechterd, met een miljoenenverlies als pijnlijk gevolg.

Volgens oprichter en bestuursvoorzitter H. van Dijk van Unidek is het besluit om helemaal uit Duitsland te vertrekken, nog niet definitief genomen. Een forse sanering behoort ook nog altijd tot de mogelijkheden. “Wij sluiten op dit moment niets uit”, zegt Van Dijk.
De onderneming uit Gemert heeft “iemand van buiten het bedrijf aangetrokken” om alle opties te onderzoeken. Van Dijk verwacht begin volgend jaar knopen door te hakken.
Unidek bezit in Duitsland vestigingen in Bremen, Bretten en Burkhardtsdorf, waar in totaal zo’n negentig werknemers actief zijn. De Duitse activiteiten zijn goed voor een omzet van ongeveer 24 miljoen euro, 20 procent van de totaalomzet van Unidek. Van Dijk verwacht dat het verlies in Duitsland dit jaar “in de miljoenen” zal lopen. Omdat de activiteiten in Nederland, België en Frankrijk dat niet meer goed kunnen maken, eindigt Unidek voor het tweede opeenvolgende jaar in de rode cijfers.

Meegetrokken
“De machines zijn goed, de gebouwen zijn goed en de mensen zijn goed; alleen de markt is slecht. Daar zit de pijn”, zegt Van Dijk over de Duitse bouwmarkt. De vooruitzichten zijn volgens de bestuurder bovendien weinig hoopvol. “Het gaat eigenlijk slechter dan we eerder dit jaar nog dachten. Het dal zou inmiddels wel zijn bereikt, maar dat blijkt niet het geval te zijn. De opdrachtenstroom blijft dalen.” Bijkomend nadeel is de moordende concurrentiestrijd die tussen isolatieproducenten in Duitsland is losgebarsten. “Iedereen probeert volume te halen, met als gevolg lagere prijzen.”
Van Dijk constateert dat landen als Nederland en België worden meegetrokken in de misère van Duitsland. “We staan er in Nederland slechter voor dan we denken. De waarschuwing die de topmannen van Unilever, Akzo Nobel en Philips daarover hebben afgegeven, steun ik van harte. De Nederlandse economie zal nog wel verder omlaag gaan, verwacht ik.”
Unidek schrapte dit jaar bij de Nederlandse vestigingen al veertig arbeidsplaatsen vanwege de gekrompen bouwmarkt.
Build for Life