Algemeen

Duitse grensstreek blijft aantrekkelijke bouwplek

Volgens directeur R. Pollmann van Baugewerbliche Verbände Nordrhein liggen in Noordrijn-Westfalen nog volop kansen voor ondernemende aannemers uit Nederland.

De koepelorganisatie van de bouwers in de regio Noordrijn wil de indruk wegnemen dat Duitsland synoniem is voor kommer en kwel. De Nederlands-Duitse Kamer van Koophandel en de stichting Nedubex onderschrijven de visie van Pollmann. Het nabijgelegen Noordrijn-Westfalen is niet het oosten van Duitsland. De situatie in het verouderde industriegebied langs de Ruhr wijkt bovendien sterk af van de streken die zich uitstrekken tot zo’n 75 kilometer van de grens met Nederland.
“In het Ruhrgebied zal de bevolking de komende jaren flink kleiner worden. De streek kampt met vergrijzing en gebrek aan werkgelegenheid. De mensen trekken weg. Langs de grens met Nederland neemt de bevolking daarentegen juist toe”, aldus Pollmann.
Wie in Duitsland aan de slag wil moet voorbereid zijn op sterk afwijkende omstandigheden. De bouw is individualistischer van aard dan in Nederland. Grootschalige vrij uniforme woningbouw komt nauwelijks voor. “Sterke interesse hebben wij voor prefab bouwsystemen om de loonkosten te drukken. Anders zullen we de concurrentieslag niet kunnen volhouden met de bedrijven uit het oosten die gebruik maken van goedkope arbeid.”
Pollmann voorspelt vanwege de sterke vergrijzing in Duitsland een sterke toename van renovaties en woningaanpassingen ten behoeve van gehandicapten.
Projectmanager R. Steenbergen van projectonwikkelaar Multivastgoed (Amstelland MDC) adviseert de maalstroom van negatieve berichten over bouwen bij de oosterburen met een stevige korrel zout te nemen. “Export is een besmette term geworden. Je hoort mensen zeggen dat Duitsland alleen leuk is om de winst te drukken. Geloof al die indianenverhalen niet.”
Pure avonturiers kunnen volgens Steenbergen het beste thuis blijven. “Exporteren naar Duitsland is geen eenvoudig abc’tje. Zorg voor een goede voorbereiding, begin klein en maak een exportplan. Natuurlijk, je kunt je bij de eerste poging in het doolhof begeven en kijken waar je uitkomt. Veel succes”.
Amstelland MDC heeft afgelopen jaren in de Duitse binnensteden opmerkelijke miljoenenprojecten gerealiseerd. De Clemens Galerien te Solingen, opgeleverd in 2000, herbergen nu 13.000 meter winkels en horeca plus 6500 meter volksuniversiteit en bibliotheek. Bij Neutor Platz te Bocholt en de Volme Galerie in Hagen is in het complex respectievelijk een particulier ziekenhuis en een stadhuis opgenomen.
Build for Life