Algemeen

Duitse bouwvakkers naar Nederland

Door het instorten van de Duitse bouwmarkt dreigt voor duizenden Baufacharbeiter langdurige werkloosheid. En dat terwijl er in Nederland een tekort is aan vaklui voor de bouw. ’t WEB Opleidingen en Adviezen, gevestigd in Hoogeveen en Rotterdam, springt in op deze ontwikkeling en brengt vraag en aanbod bij elkaar. Via een stoomcursus worden Duitse bouwvakkers gereed gemaakt voor de Nederlandse markt.

“Duitse bouwvakkers zijn harde werkers. Ze moeten alleen leren hoe we in Nederland gewend zijn te bouwen, welke regels hier gelden en wat er van hen wordt verwacht, zegt Stephan Leuvenink, oprichter van ’t WEB Opleidingen en Adviezen en initiatiefnemer van het Noordelijk opleidingstraject.

“In twaalf weken tijd krijgen de Duitsers vaktechnische training, taalles, veiligheidstraining (VCA) en brengen we ze op de hoogte van de Nederlandse (bouw)regelgeving. We werken daarbij samen met de Stichting Centrum Vakopleiding in Groningen, het Berufsbildungs- und Technologiezentrum in Papenburg, het Arbeitsamt in Leer en Papenburg en werkgever Parallelbouw in Sneek.”

’t WEB verzorgt al tien jaar lang opleidingen en trainingen voor allerlei ondernemingen en instanties. “We werken met talloze bedrijven samen, ook in de bouw. Ons doel is taken over te nemen die niet horen tot de corebusiness van onze klanten. Dat varieert van het regelen van subsidies tot het geven van opleidingen, adviezen (VCA, ISO), trainingen en herhalingscursussen.”

Het idee voor een grensoverschrijdend arbeidsproject ontstond doordat ’t WEB nauwe contacten onderhoudt met de overheid in Nederland en Duitsland, met arbeidsbureaus in beide landen en met subsidieverstrekkende instanties als de Eems-Dollard Regio (EDR), het samenwerkingsverband van regionale overheden in het Noord-Nederlandse en Duitse grensgebied.

“Veel Duitsers werken al in Nederland. Maar de begeleiding laat te wensen over. Wij bieden een traject waarbij aan het einde van de rit de deelnemers klaar zijn voor de Nederlandse markt. Hen wacht bovendien een honderd procent Nederlands dienstverband.”
Build for Life