Algemeen

Dublin zoekt bouwer voor groot stadion

Bovendien zal het moeten voldoen aan de eisen van de UEFA en FIFA, zodat er bijvoorbeeld finales voor de Champions League en andere grote Europese toernooien kunnen plaatsvinden. Het stadion moet klaar zijn voor 2007, zodat het eventueel beschikbaar is als Ierland samen met Schotland met succes een gooi hebben gedaan naar het EK voetbal van 2008.
Oorspronkelijk zou het stadion door de rijksoverheid zelf gefinancierd worden. In dat kader werd het vaak genoemd als prestigeproject voor premier Ahern. Onlangs heeft de regering echter besloten dat er geen geld beschikbaar is en dat de private sector voor de financiering zal moeten zorgen. Die ontwikkeling is te vergelijken met het Wembley Stadion in Londen, dat nu grotendeels door een Duitse bank betaald wordt. Verwacht wordt dat deze week voor dat project het groene licht kan worden gegeven.
Het stadion voor veldsporten komt naast het nationale watersportcentrum voor Ierland, dat momenteel in aanbouw is. Het landmeten en andere voorbereidingen voor het nieuwe stadion hebben al plaatsgevonden. Ook de bouwvergunning is al voor een deel voorbereid.
Het ministerie voor kunsten, sport en toerisme in Dublin zoekt nu kandidaten die een volledig projectvoorstel willen opstellen, waarin het toekomstig gebruik en de aard en afmetingen van de verschillende faciliteiten aan de orde moeten komen. Verder moeten kandidaten aantonen over voldoende financiële, juridische en technische kennis te beschikken om een dergelijk project met succes uit te kunnen voeren. Tenslotte moet worden beschreven hoe de exploitant denkt samen te werken met de verschillende sportorganisaties. Projectvoorstellen kunnen tot 18 oktober worden ingediend.
Build for Life