Algemeen

Dubieuze debiteur laat spoor van schulden na

De bouw loopt jaarlijks miljoenen euro’s mis doordat kleine vorderingen massaal als oninbaar worden afgeboekt.

Volgens P. Grootenboer, directeur van juridisch adviesbureau Grootenboer uit Alblasserdam, loopt de bouw jaarlijks miljoenen euro’s mis doordat kleine vorderingen massaal als oninbaar worden afgeboekt.

In Nederland werken ongeveer 70.000 zelfstandige aannemers, verdeeld over de burgerlijke en utiliteitsbouw , de grond-, weg en waterbouw en de installatiebranche. Zelfs als ze allemaal slechts een wanbetaler per jaar laten lopen met een schuld van gemiddeld honderd euro, leidt de bedrijfstak jaarlijks een schade van zeven miljoen euro. Worden ook de schilders, groenvoorzieners en klussenbedrijven meegerekend dan pakt het bedrag zelfs nog aanzienlijk hoger uit.
Bovendien is een wanbetaler per jaar een wel zeer optimistische inschatting. Anders gezegd, de aannemerij loopt jaarlijks vele miljoenen euro’s mis. “Weggegooid geld”, aldus Grootenboer. “Wie een incassobureau inschakelt heeft een meer dan redelijke kans dat de schuldenaar alsnog zijn portemonnee trekt.”
Hoe groot de exacte schade is die de bouw gemiddeld oploopt, kan Grootenboer niet zeggen omdat de meeste aannemers niet veel loslaten over hun dubieuze debiteuren. Op basis van zijn praktijk komt de hij niettemin tot de conclusie dat wanbetalers een zeer veel voorkomende schadepost vormen. “Als een bedrag van honderdduizend euro niet wordt betaald, schakelt de aannemer een incassobureau in. Gaat het om een klein bedrag van laten we zeggen honderd euro, dan wordt dat geld afgeboekt als oninbaar. Zulke gevallen kom ik met grote regelmaat tegen. Terwijl veel van die schulden, zelfs als het gaat om nog lagere bedragen, dertig euro bijvoorbeeld, best te innen zijn.”
De reden dat de bouw niet massaal in zee gaat met professionele incasseerders is dat aannemers vrezen dat de kosten van een incassoprocedure hoger zijn dan de baten. “Een wijdverbreide vergissing. Want de kosten voor incasso, betalingsherinneringen en de gederfde rente-opbrengsten komen voor rekening van de schuldenaar.”
Mits van te voren goede afspraken zijn gemaakt. “Voordat iemand met een incassobureau in zee gaat, moet hij zich eerst goed op de hoogte stellen van de voorwaarden.”
Veel incassobureau’s werken bijvoorbeeld op basis van no cure no pay. Anderen brengen vijftien procent van het te incasseren bedrag in rekening. Grootenboer: “Geef nooit de opdracht ‘regel het maar’ want dan loop je het risico te duur uit te zijn. Maak van te voren duidelijke afspraken met de incasseerder, zodat je weet waar je aan toe bent. Ook heel belangrijk is om in zee te gaan met een incassobureau dat voldoet aan het kwaliteitskeur van de Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen(NVI). Dan heb je te maken met een bedrijf dat tot de top van het vakgebied hoort en vergroot je de kans van slagen enorm.”
Build for Life