Algemeen

Drukte op Open Monumentendag in Nederland

Zo'n 850.000 mensen hebben het afgelopen weekeinde monumenten bezocht die waren opengesteld voor het publiek in het kader van de Open Monumentendag. Daarmee was het evenement dit jaar opnieuw een groot succes.

Het evenement vond plaats in circa 350 gemeenten. Daar konden mensen voornamelijk de 19e eeuwse monumenten bezoeken, want het thema dit jaar was De smaak van de 19e eeuw. Het aantal bezoekers lag dit jaar gelijk met het aantal van vorig jaar.

Publiekstrekkers dit jaar waren volgens de organisatie onder andere de Strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda, het Bananenpakhuis in Gouda, en Chocoladefabriek De Baronie in Alphen aan den Rijn. Ook 19e eeuwse woonhuizen, zoals die aan de Maliebaan in Utrecht en het woonhuis van architect Cuypers in Amsterdam waren in trek, aldus de organisatie.

Verder noemde de organisatie de ambtswoning van de burgemeester, de Westergasfabriek en het gebouw De Bazel de 'toppers' van Amsterdam. De hoofdstad trok met 35.000 bezoekers de meeste mensen, gevolgd door Delft, met een bezoekersaantal van 25.000 en Leiden met 16.000 belangstellenden, zo meldde de organisatie.

Op vrijdag was de Open Monumenten Klassendag. Toen gingen 14.000 basisschoolleerlingen de monumenten in.
Build for Life