Architectuur

Dromen en bouwen met Antoni Gaudi

In de Kunsthal in Rotterdam is van 28 april tot en met 18 september een tentoonstelling te zien van de beroemdste architect die ooit geleefd heeft; Antoni Gaudí. Aan de hand van maquettes, schilderijen, originele bouwelementen, tekeningen en foto’s ontstaat een beeld van een architect op eenzame hoogte die de invloed van Jugendstil verwerkte tot een geheel eigen stijl.

Zijn beroemdste bouwwerken, Casa Milà, Park Güell en de Sagrada Familia waar nog steeds aan gewerkt wordt, bepalen het aanzien van Barcelona. Mozaïeken, meubels en andere voorwerpen tonen bovendien het belang van Gaudí als vormgever die niets aan het toeval overliet, maar het gehele gebouw, inclusief interieur ontwierp.

Gaudí is met recht de beroemdste architect die ooit geleefd heeft. Toch wordt zijn werk nog steeds met mysteries omgeven. Een aantal daarvan wordt in de Kunsthal onthuld. Gaudí’s ontwikkeling van architect tot eigenzinnig kunstenaar is te volgen. Om de plaats die Gaudí inneemt in zijn tijd op juiste waarde te schatten is het noodzakelijk de constructie van zijn gebouwen te begrijpen. Daarom worden spectaculaire hangconstructies getoond, die Gaudí hielpen zijn ontwerpen te visualiseren. Bovendien zullen de symbolische betekenissen van zijn gebouwen uit de doeken worden gedaan.

Barcelona was in de tweede helft van de negentiende eeuw een stad in opkomst. Een ideale broedplaats en werkplek voor een architect. Gaudí schiep dan ook bijna al zijn werken in Barcelona. De laatste twaalf jaar van zijn leven wijdde Gaudi zich volledig aan de bouw van de Sagrada Familia. Op 7 juni 1926 wordt Gaudí door een tram aangereden en vijf dagen later overlijdt hij. Bij zijn overlijden was de hele stad in rouw. Aan de Sagrada Familia wordt nog steeds gewerkt.

Kunsthal, Museumpark, Westzeedijk 341 Rotterdam. Infolijn: 010 – 44 00 301. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur, zon- en feestdagen 11.00-17.00 uur, 5 mei en tweede Pinksterdag geopend van 11:00 tot 17:00 uur. Entree: volwassenen € 8,50, Pas 65+ € 7,50, CJP en studenten t/m 26 jaar € 5,00. Kinderen t/m 12 jaar gratis. Jeugd 13 t/m 18 jaar € 2,50. Voor meer info: www.kunsthal.nl