Isolatie

Doordachte isolatie blaast privéwoning nieuw leven in

Eind juni werd gestart met de renovatie van een oude hoeve met een indrukwekkend privévertrek. In een eerste fase werd het dak onder handen genomen, dat door het slechte onderhoud en jaren van leegstand ernstig beschadigd was. Om het authentieke karakter van het gebouw te bewaren en de hoeve tegelijk te beschermen tegen vocht, de warmte in de zomer en de koude in de winter, werd het gebruik van Aluthermo Quattro aangeraden. Een thermisch isolatiemiddel dat werkt via reflectie en waarover zowel plaatsers als klanten uiterst tevreden zijn. Meteen ook het enige multireflecterende product op de markt.

Klant: privéwoning in Herchies (Rue de Vacresse 62)
Dakwerker: Eric Poivre (Bergen)
Product: Aluthermo Quattro
Oppervlakte: 300 m² Aluthermo
Renovatieproject privéwoning in Herchies

Deze prachtige woning, gelegen in een landelijk kader op enkele kilometers van Bergen in het dorpje Herchies, stond al enkele jaren leeg en smeekte om een opknapbeurt. Ze werd gebouwd in de jaren twintig en deed dienst al privéwoning van een welstellende familie die trekpaarden fokte en tarwe verhandelde. Jaren later werd ze verhuurd aan een landbouwbedrijf dat de gebouwen, de hoofdwoning, de twee bijgebouwen en de schuren jammer genoeg heeft laten verkommeren en een ruïne achterliet die nog maar vaag herinnerde aan de prachtige site die ze ooit was.

Na vele jaren procederen, hebben de nakomelingen van de eerste eigenaars onlangs besloten om de hoeve te renoveren. Een mooi en ook ambitieus project, want de schade is enorm en het geplande werk gigantisch. Het dak is ingezakt, muren zijn ingestort en vloeren rot. Kortom, het gebouw is in erbarmelijke staat. En toch licht de ruïne nog een sluier op van het schitterende potentieel van het geheel.

Eerste fase van de renovatie: het dak. Verschillende bedrijven waagden zich niet aan de puinhoop. Maar Eric Poivre, een dakwerker uit Bergen, ging de uitdaging aan: “Binnen was alles ingestort. In het hoofdgedeelte moest het gebinte bewaard blijven; de kepers waren te zeer beschadigd en het was dus noodzakelijk om balken aan te brengen. Het dakvenster was volledig vernield. We hebben het terug moeten maken zoals het oorspronkelijk was. In de twee bijgebouwen moest alles volledig vernieuwd worden; het gebinte was een ruïne. In totaal ongeveer 300 m² dakoppervlakte.”

De isolatie van het dak is een belangrijke fase in de werkzaamheden. Eric Poivre heeft al duizenden vierkante meters Aluthermo geplaatst en raadde het product dan ook aan de eigenaars aan. “Al jaren raad ik het gebruik van Aluthermo aan mijn klanten aan. Ik vertel hun over de vele voordelen ervan. Tot nu toe heb ik alleen nog maar positieve commentaar gekregen en zijn mijn klanten uiterst tevreden. De energiewinst en het comfort, zowel in de zomer als in de winter, zijn onmiskenbaar. Minerale wol is in zekere mate vochtgevoelig. Aluthermo is volledig vochtbestendig maar zorgt ook voor een luchtdichte laag tussen het binnen- en het buitengedeelte. Er is dus geen sprake van een warmtebrug. In een oud gebouw zoals dit was Aluthermo als onderdak alweer het ideale product.”


Gemakkelijke plaatsing

En niet alleen de bewoners, maar ook de arbeiders die het product plaatsen, zijn uitermate tevreden over de vele voordelen ervan. Met Aluthermo is er geen sprake van gezondheidsproblemen. Het product is niet allergeen; werkcomfort gegarandeerd.

“Aangezien het dienst doet als onderdak, isolator én dampwerende laag, levert het materiaal heel wat tijdwinst op. Er komt immers maar één vakman aan te pas. De binnenafwerking vereist geen bijkomende isolatie. Met Aluthermo Quattro moeten de kepers niet verhoogd worden; men verliest dus geen hoogte. Zo blijft een maximum aan bewoonbare ruimte bewaard. Naast de hoogte en de dikte van de kepers, is ook de afstand ertussen en de vorm ervan van geen belang voor de plaatsing van Aluthermo, in tegenstelling tot andere isolerende producten waarvoor het gebinte aanzienlijk moet worden aangepast voor het isolatieproduct kan worden aangebracht. In een woning zoals deze is dat een niet te verwaarlozen voordeel. Het is ook gemakkelijk te plaatsen. En in tegenstelling tot minerale wol of steen houdt Aluthermo geen enkel gevaar in voor de arbeiders die het plaatsen.“


Erkenning

De doeltreffendheid en de eigenschappen van Aluthermo worden geprezen door alle professionals en gebruikers, maar ook – en wel vooral – door onafhankelijke wetenschappelijke studies. Momenteel bestaat er echter nog geen normalisatie op het niveau van de reflectie, waardoor voor Aluthermo vandaag dus nog geen isolatiepremie uitgekeerd wordt.

Aluthermo levert een aanhoudend gevecht tegen de lobbying van de industrie van klassieke isolatiemiddelen, die de erkenning van het product afremt, om eindelijk erkenning te krijgen voor de doeltreffendheid van reflecterende producten. De verlaging van de kosten als gevolg van het feit dat het zo gemakkelijk te plaatsen en te gebruiken is, compenseert echter grotendeels de afwezigheid van die premie. Aluthermo blijft dus financieel nog steeds voordelig.


De eigenschappen van Aluthermo Quattro

Aluthermo Quattro is een multireflecterend, meerlagig, halfstijf, op alle oppervlakken thermisch gelast isolatiemateriaal.

Het bestaat uit vier lagen zuiver aluminium behandeld tegen oxidatie en drie droge en stabiele luchtlagen ingesloten in een resistente, brandvertragende en waterafstotende polyethyleenfilm. Het vormt dan ook een vrijwel onoverkomelijke barrière voor infraroodstraling zowel in de zomer als in de winter. Dankzij de droge en stabiele lucht wordt eventuele condensatie steeds vermeden in het voor Aluthermo Quattro gebruikelijke temperatuurbereik.


De voordelen van Aluthermo

Alle producten van het Aluthermo-gamma bevorderen energiebesparing door hun invloed op de warmteoverdracht.

- Geleiding: de verschillende bestanddelen van Aluthermo vormen een stevige rem op de geleidingsverschijnselen binnenin het product.
- Convectie: Aluthermo is volledig luchtdicht.
- Thermische straling: Aluthermo is aan beide zijden bedekt met een gepolijste aluminiumfolie van 30 mm dik. Die heeft een emissievermogen van 0,05 en vormt dus een stevige barrière tegen warmteoverdracht door straling.
- Vochtigheid: In de polyetheenfilm van Aluthermo zit droge lucht die niet in contact komt met de omgevingslucht. De bescherming van die film door het aluminium maakt van dit materiaal een volledig vochtbestendig product.