Interieur

Doorbraak in tapijtrecycling levert klant 50 cent per m² op

Wereldwijd marktleider InterfaceFLOR heeft een doorbraak geforceerd in de recycling van tapijt. Met de ReEntry 2.0 machine is het mogelijk om gebruikt tapijt volledig te recyclen, zodat er van garen weer garen worden gemaakt en van backing (de tapijtrug) weer backing. Deze innovatie is uniek in een markt waar de concurrentie voornamelijk nog bezig is met downcycling. Om verzekerd te zijn van voldoende aanvoer lanceert InterfaceFLOR een tegoedbonsysteem voor tapijttegels. Oude tapijttegels leveren de gebruiker geld op, als ze aan het einde van de levensloop weer worden aangeboden aan InterfaceFLOR.

150 Voetbalvelden

Ton van Keken, directeur van InterfaceFLOR: ‘Door middel van de inzet van de ReEntry 2.0 machine is het nu mogelijk om van teruggenomen tapijttegels het garen en de backing te scheiden. Het herwonnen garen wordt door de garenfabrikant verwerkt tot nieuw garen en het backingmateriaal kan weer worden verwerkt tot nieuwe tapijtrug. Hiermee wordt de productiecirkel in zijn geheel gesloten. Jaarlijks wordt hiermee 2.700 ton materiaal gerecycled. Dit komt overeen met 150 voetbalvelden (600.000 m²) aan tapijttegels. InterfaceFLOR is de eerste tapijtfabrikant in Europa die op deze manier haar producten volledig kan recyclen.’

Recycling versus downcycling

InterfaceFLOR heeft sinds 1995 een tapijttegelterugnameprogramma (ReEntry), waarmee al meer dan 90 miljoen kilo aan tapijttegels en tapijtresten is verwerkt. Naast het hergebruik door het tapijt schoon te maken, bestaan er binnen dit programma verschillende manieren om tapijttegels te recyclen. De eerste stap in recycling is om tapijt, aan het einde van de levensloop, te verpulveren en te gebruiken in de backing van nieuw tapijt. Deze veel voorkomende methode is een vorm van downcycling. Een veel duurzamere manier, is de methode die InterfaceFLOR sinds 2007 hanteert, is om het garen van de rug te scheiden door het garen ervan af te scheren. De nieuwste en meest duurzame manier van volledige recycling gebeurt sinds december 2010 met de ReEntry 2.0 machine op de productievestiging in Scherpenzeel.

Gegarandeerde aanvoer

Om een vaste aanvoer van grondstoffen te creëren heeft InterfaceFLOR een tegoedbonconstructie ontwikkeld. Klanten betalen minder geld bij de aankoop van nieuwe tapijttegels, wanneer zij de oude tapijttegels aan het einde van de gebruiksduur bij InterfaceFLOR retourneren. Op deze manier dragen zij actief bij aan de circulaire economie. InterfaceFLOR heeft ervoor gekozen om haar klanten vooraf geen opslag in rekening te brengen, zoals gebruikelijk is bij statiegeldregelingen. Door middel van een voucher, gekoppeld aan een I.O.U. overeenkomst (I owe you), stimuleert InterfaceFLOR de retourstroom van gebruikte tapijttegels voor volledige recycling. Deze tegoedbon vertegenwoordigd een waarde van 50 cent per aangeschafte vierkante meter tapijttegel. Mission Zero, de missie van InterfaceFLOR om in 2020 geen schadelijke impact te hebben op het milieu en zelfs een herstellende bijdrage te leveren, komt hierdoor weer een stap dichterbij.