Algemeen

Doorbraak in recycling van tapijttegels

InterfaceFLOR bouwt momenteel aan de uitbreiding van haar ReEntry proces op de productielocatie in Scherpenzeel (Nederland). Dankzij deze investering wordt het mogelijk om van teruggenomen tapijttegels het garen en de rug (de backing) te scheiden. De gescheiden materialen dienen vervolgens weer als grondstof. De missie van InterfaceFLOR, om in 2020 geen schadelijke impact te hebben op het milieu, komt hierdoor weer een stap dichterbij.

Scheiden van grondstoffen

InterfaceFLOR heeft sinds 1995 een tapijtterugnameprogramma, waarmee meer dan 90 miljoen kilo aan tapijttegels en tapijtresten is verwerkt. Binnen dit programma bestaan nu drie methoden om tapijttegels te recyclen. Het tapijt wordt schoon gemaakt en hergebruikt in sociale projecten of het wordt in zijn geheel gedowncycled tot nieuwe tapijtrug. Ook is het al enige tijd mogelijk om de gebruikte tapijttegels te verwerken tot steunbrandstof in de cementindustrie, waardoor minder ruwe grondstoffen nodig zijn.

Met de nieuwe investering wordt het mogelijk om van de teruggenomen tapijttegels het garen van de backing te scheiden. Het herwonnen garen wordt door de garenfabrikant verwerkt tot nieuw garen en het backingmateriaal kan weer worden verwerkt tot nieuwe tapijttegels. InterfaceFLOR is de eerste tapijtfabrikant in Europa die op deze manier haar producten kan recyclen.

Gegarandeerde aanvoer

Ton van Keken, Senior Vice President Operations van InterfaceFLOR: ‘Om een vaste aanvoer van grondstoffen te creëren wil InterfaceFLOR graag het Evergreen Lease concept op tapijttegels introduceren. Hiervoor wordt momenteel met verschillende partijen gekeken naar de mogelijkheid om tapijt te leasen in een constructie waarbij InterfaceFLOR eigenaar blijft van de tegels.’

Mission Zero

InterfaceFLOR heeft de milieu-impact van haar bedrijfsprocessen door een gecombineerde duurzaamheidstrategie op het gebied van efficiency, effectiviteit en innovatie weten te verminderen. Door het verhogen van het aandeel gerecycled materiaal in zowel de garens als de rug van de tapijttegel wordt de hoeveelheid benodigde, virgin materialen steeds verder teruggebracht. Ton van Keken: ‘Met deze investering zet InterfaceFLOR een grote stap in de richting van Mission Zero, onze doelstelling is om voor 2020 alle negatieve impact op het milieu van onze producten en bedrijfsvoering te elimineren en zelfs een herstellende bijdrage te leveren aan het milieu.’
Build for Life