Donis wint internationale competitie voor de 'London Gate'

26 juli 2010 Bron: Donis
Donis wint internationale competitie voor de `London Gate`
De Architecture Foundation, heeft namens de Worshipful Company of Chartered Architects, “London Gate” van architect Fernando Donis uit geroepen tot winnend ontwerp van de competitie voor het ontwerpen van een nieuwe toegangspoort tot ‘the City’ in Londen.

Voor deze competitie werden bijna 100 ontwerpen uit de hele wereld aangeboden en werden beoordeeld door een jurie dat bestond uit Alderman Mike Bear, City of London; Achim Borchardt Hume, Chief Curator, Whitechapel Gallery; Roger France, Master of the Worshipful Company of Chartered Architects; Sarah Ichioka, Director, The Architecture Foundation; and Peter Murray, Chairman, New London Architecture.

Van de deelnemers werd gevraagd een nieuw ‘Aldgate’ te ontwerpen: een tijdelijk oriëntatie punt aan de oostelijke grens van de binnenstad van Londen. Het ontwerp blijft hier staan voor de duur van de Olympische en Para-olympische Spelen die in Londen worden gehouden en die in januari 2012 beginnen.

In plaats van het creëren van een geheel nieuw oriëntatie punt, tracht de ‘London Gate’ ‘the City’ (het historische financiële hart van Londen) nieuw leven in te blazen door de eeuwenoude Ald-gate (‘Oude Poort’) te doen herleven in een moderne toegangspoort voor het publiek op ‘High Street 2012’, de weg die het Oosten van Londen aansluit en is tevens bedoeld om de Olympische Spelen te eren. Het ontwerp vormt niet alleen een horizontale toegang, het geeft ook verticale toegang via een glazen lift platform. Het ontwerp functioneert als een publieke ‘naakte’ toren te midden van beslotenheid; het is een ‘post-and-lintel’ type constructie die 100 meter hoog is en 12 meter breed en deel uitmaakt van een systeem van architectuur.


Donis is een internationaal architecten bureau in Rotterdam dat zich o.a. bezighoudt met projecten voor de stad. Het bureau wil een architectonisch systeem ontwikkelen dat de relatie tussen architectuur en economie vernieuwt. DONIS ontwikkelt momenteel projecten in de Verenigde Arabische Emiraten, Mexico en Nederland. Eerder heeft DONIS naast het winnen van de Eerste Prijs in de Internationale competitie voor het Nationale Gerechtsgebouw in Parijs, de Eerste Prijs voor de Dubai ThyssenKrupp Elevator Architecture Award gewonnen in 2009, en daarnaast diverse internationale eervolle vermeldingen gekregen.

Het bureau wordt geleid door Fernando Donis en staat onder management van Daphne Schuit. Eerder leiden Fernando Donis zeven jaar lang diverse projecten voor de Office for Metropolitan Architecture samen met Rem Koolhaas, als ontwerper van projecten zoals the Renaissance Tower in Dubai, Porsche Design Towers in Dubai, New Jeddah International Airport in Saudi Arabia, the CCTV Headquarters building in Beijing, en vele anderen. Fernando Donis is ook PhD kandidaat bij het Berlage Instituut en de TU Delft. Daphne Schuit was 3 jaar lang verantwoordelijk voor het Business Development management bij de Office for Metropolitan Architecture, daarvoor werkte zij in vergelijkbare functie voor West 8.
Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo