Domotica

Domotica; onbekend maakt onbemind

De potentiële markt voor domoticatoepassingen is groot door de groeiende vraag naar comfort en de toenemende vergrijzing die vraagt om oplossingen die zorg op afstand mogelijk maken. Maar installateurs lopen nog steeds aan tegen een gebrek aan kennis en het dure imago bij hun opdrachtgevers. Dit blijkt uit onderzoek onder E-installateurs dat USP Marketing Consultancy heeft uitgevoerd in samenwerking met het vakblad Elektropraktijk.

De problemen waartegen E-installateurs het meest aanlopen in hun dagelijkse praktijk bij het werken met domotica zijn het gebrek aan kennis bij de opdrachtgever (55%) en de prijs (46%); domotica wordt als luxeproduct gezien en vaak als ‘te duur’ bevonden. Andere redenen zoals het gebrek aan standaardisatie (14%), het niet in huis hebben van de juiste kennis (11%) en simpelweg het ontbreken van de vraag naar domotica (10%) worden veel minder genoemd.



Een grote meerderheid van 83% van de installateurs geeft aan met domotica het meest succesvol te kunnen inspringen op de vraag naar comfort. Daarnaast geeft 41% van de installateurs aan met domotica in te spelen op de vraag naar oplossingen om efficiënter energie te verbruiken. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan temperatuursensoren die de verwarming of koeling bedienen naargelang het uur van de dag en op basis van aanwezigheid van de bewoners of gebruikers van een pand. Ruim een kwart (27%) van de installateurs noemt daarnaast de vergrijzing, zoals verzorgingstehuizen waar men bewoners de mogelijkheid wil geven om min of meer zelfstandig te wonen, met assistentie die door middel van alarmsystemen valt in te schakelen. De groeiende vraag naar veiligheidsmaatregelen in en rondom de woning wordt door 20% van de installateurs genoemd als kans voor domotica.

Rol weggelegd voor zowel fabrikanten, installateurs als nieuwe spelers
Bedrijven als Apple, Google en Microsoft proberen steeds meer de huiskamer binnen te komen met producten en diensten die audio, video, internet en spraakcommunicatie met elkaar verbinden. Het is dus wachten op iHome domotica. De naamsbekendheid bij de consument en slagkracht op marketinggebied van deze spelers is natuurlijk vele malen groter dan die van de traditionele domoticaspelers. Zij kunnen dan ook op termijn een bedreiging gaan vormen. De installateur is dan ook gevraagd voor welke partijen zij een leidende rol zien in het uitrollen van domotica in zorg en particuliere woningbouw. Ongeveer een kwart ziet ook daadwerkelijk een rol weggelegd voor deze nieuwe spelers (23%). Echter, de meerderheid verwacht dat in de toekomst vooral de traditionele partijen als zijzelf (32%) en fabrikanten (25%) het voortouw zullen nemen.

Ook interessant