Nieuwbouw

Digitalisering al ver doorgedrongen bij 500-tal bouwbedrijven

Digitalisering al ver doorgedrongen bij 500-tal bouwbedrijven
De digitalisering is intussen zeer diepgaand in de grotere bedrijven in de Vlaamse bouw doorgedrongen en in belangrijke mate ook al in de bouwbedrijven van meer 20 werknemers. Naar aanleiding van de beurs Digital Construction die van 24 tot 25 oktober plaatsheeft, spoort de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) het bouwonderwijs aan deze digitaliseringstrend te volgen. Tegelijk moet het ICT-gerichte onderwijs zich meer tot de bouw richten.

De Vlaamse bouw is in hoofdzaak een sector van kleine en middelgrote bedrijven. Maar liefst 73% van de Vlaamse bouwbedrijven (10.327 in aantal) tellen maximaal 5 medewerkers en 21% (3.028 in aantal) tussen 6 en 10 werknemers. Amper 6% of 623 Vlaamse bouwbedrijven tellen meer dan 10 werknemers en amper 1,5% (217 bedrijven) meer dan 50 werknemers.

Dat 5% van de bouwbedrijven nu al met digitalisering bezig zijn, wijst erop dat bijna al de grotere bouwbedrijven en tegelijk ook een zeer groot aandeel van de bouw-kmo’s al aan de digitaliseringsgolf in de bouw deelnemen. Bedrijven met meer dan 50 werknemers vertegenwoordigen een derde van de totale tewerkstelling in de bouw. Jongeren die in een bouwbedrijf gaan werken, komen dus in belangrijke mate in een gedigitaliseerde werkomgeving terecht.

Dit impliceert enerzijds dat jongeren met digitale vaardigheden steeds meer hun gading in de bouw zullen kunnen vinden. Zij zullen zich daarbij niet moeten beperken tot de uitvoering van standaardpakketten maar zullen integendeel vaak kunnen meewerken aan uitdagende toepassingen op maat.

Dit betekent tegelijk dat ook het bouwonderwijs meer moet digitaliseren. Zoals de bouwbedrijven zijn nu ook al een aantal bouwscholen daar intussen effectief mee bezig. Niet alleen in het universitair en hoger onderwijs maar ook in het secundair onderwijs zijn de bouw- en houtopleidingen al in belangrijke mate gebaseerd op digitale technieken zoals BIM (Building Information Modelling), 3D-tekenen, 3D-sturing, GPS, werken met drones enz. De digitale vaardigheden zijn steeds vaker de digitale sokkel waarop het bouw- en houtonderwijs is gestoeld.

Het zijn dan weer de grotere bouwbedrijven die leerlingen daarbij kunnen inspireren. Denk aan een bedrijf zoals Bostoen dat zopas in Engeland een Virtual-Reality Award heeft behaald. Denk aan de 3D-printer die Kamp C nu samen met een aantal Kempische bedrijven uitbouwt (in nauwe competitie met het Nederlandse TU Eindhoven). Denk ook aan de primeur van ‘mixed reality’ die bouwbedrijf Vanhout en producent Xella recentelijk lanceerden en waarbij het BIM-model op de bouwplaats in real time beschikbaar komt via de cloud en dankzij een helm met ingebouwde holografische lens.

De beurs Digital Construction gaat ook vandaag nog door. Hier vindt u het programma voor vandaag.

Ook interessant