Algemeen

Dessin DecoStructure-tapijt vormt naadloos geheel

Tapijttegels voor projectmatig gebruik waarvan de patronen altijd zonder haperingen doorlopen en de indruk van vaste vloerbedekking wekken. Met die kenmerken beveelt Tarkett zijn nieuwe DecoStructure aan bij onder meer architecten en ontwerpers. De Franse fabrikant levert de tegels in vijf verschillende ontwerpen met elk vier varianten en negen kleuren die onderling tot 180 standaardcombinaties opleveren.

DecoStructure is geen gewone vlakke vloerbedekking, verduidelijkt salesmanager L. Steendam van Tarkett’s projectenafdeling. Een speciale machine schept driedimensionale effecten door de polen in verschillende hoogtes te tuften. De fabrikant levert de tapijttegel in een reeks standaard dessins waarbij elk thema een eigen dessin heeft. Die zijn weer te combineren in negen standaardkleuren. De vloerbedekking sluit volgens Steendam aan op de trend die naar natuurlijke kleuren en onderwerpen neigt.

Garens
De tegels worden uit door en door gekleurde garens getuft. Gemorste koffie trekt wel in de polen maar verkleurt ze niet. De schoonmaker kan de vlek wegwerken zonder de kleur weg te poetsen. Tarkett biedt bedrijven onder voorwaarden de mogelijkheid om bijvoorbeeld een huisstijl met de eigen kleuren in de tegels te laten verwerken. Ook met de standaard uitvoeringen kunnen ondernemingen hun identiteit versterken, meent Steendam. Tapijttegels zoals die van DecoStructure zetten bijzondere kenmerken van het gevelontwerp tot in het gebouw door zodat ook de binnenkant een spectaculaire aanblik krijgt. Anders dan tapijtbanen kunnen tapijttegels niet gaan ‘trekken’. Door deze spanningen sluiten patronen soms niet meer op elkaar aan. Pijlen op de onderkant zorgen ervoor dat de tegels altijd goed worden gelegd. Die onderkant maakt Tarkett uit herverwerkt vinylafval dat vrijkomt bij de productie van vloerbedekking voor de projecten- en consumentenmarkt. De rug is versterkt met glasvlies.

Projecten
Steendam hoopt binnenkort voor enkele Nederlandse projecten de eerste vierkante meters DecoStruction te kunnen leveren. Elders in Europa is het al eerder gebruikt zoals bijvoorbeeld in Londen waar de financiële groep Clifford Chance er ruim 90.000 vierkante meter van liet leggen. De tegels meten 50 centimeter in het vierkant.
Het garen weegt 850 gram per vierkante meter waarmee het gewicht van een vierkante meter aan tegels op 4655 gram komt. De afwerking van de ondervloer stelt geen bijzondere eisen aan bijvoorbeeld de vlakheid en de droogheid terwijl elke projectinrichter de tegels kan verwerken. Steendam rangschikt DecoStruction onder het topsegment met de aantekening dat de prijs onder het topniveau blijft. Tarkett levert de tegels vanaf 200 vierkante meter.
Build for Life