Bedrijfsnieuws

Derbigum start met investeringsfonds voor fotovoltaïsche cellen

Derbigum start met investeringsfonds voor fotovoltaïsche cellen
Als specialist in energiebesparende dakproducten en -diensten heeft Derbigum een recordjaar achter de rug met een geconsolideerde omzet van 115 miljoen euro voor 2009. De opmerkelijke resultaten weerspiegelen de groei van de Belgische groep en bevestigen de strategische keuzes. Met de oprichting van het investeringsfonds Derbi-Finance gaat Derbigum nog een stap verder: grote fotovoltaïsche projecten financieren vanuit de eigen dakexpertise. Een primeur op de Belgische markt, met ambitieuze plannen tot gevolg.

DERBI-FINANCE, UNIEK INVESTERINGSFONDS

Met het investeringsfonds Derbi-Finance is Derbigum in België de eerste dakspecialist die vanuit zijn expertise financiering aanbiedt voor fotovoltaïsche projecten. Derbigum participeert voor 25% in het fonds, het overige kapitaal komt van co-investeerders. Voorlopig is Derbi-Finance louter een Vlaams verhaal, op termijn wil het fonds zich ook op andere landen richten.

CFO Johan Symoens: “Financiering was de enige schakel die ontbrak. We hebben alle expertise in huis: van de knowhow en de plaatsing van het dak, over energie-audits tot de installatie van fotovoltaïsche panelen, projectmanagement, monitoring en onderhoud. Derbi-Finance is de logische volgende stap en biedt financieringsmogelijkheden voor grote fotovoltaïsche projecten. De investeerders in het fonds kunnen rekenen op een interessant rendement op lange termijn, terwijl de klanten voor 20 jaar gemoedsrust tekenen met betrekking tot hun dak, met een mooi financieel voordeel daarbovenop.”

Concreet krijgt de klant 20 jaar garantie op de dakbedekking en de kristallijne panelen. Het financieel voordeel wordt gehaald uit een combinatie van 20 jaar gratis dakonderhoud, een voordelige elektriciteitsprijs en een eventuele dakrenovatie aan sterk gereduceerde prijzen.

NIEUWE BUSINESS UNIT DERBIGUM MAINTENANCE & REPAIRS

In april 2010 richtte Derbigum ook de business unit Derbigum Maintenance & Repairs op. Deze nieuwe bedrijfstak speelt in op de groeiende nood aan het onderhoud van daken waarop fotovoltaïsche cellen zijn geïnstalleerd.

Johan Symoens: “Daken worden meer bewandeld. Waar je vroeger vrijwel nooit op een dak kwam, wordt er nu veel meer op een dak gewerkt door verschillende partijen die niet altijd oog hebben voor de waterdichting. Zo dienen fotovoltaïsche panelen bijvoorbeeld regelmatig gereinigd te worden voor het behoud van hun rendement te verzekeren. En meer verkeer boven op de daken verhoogt dan ook de kans op lekken. Met Derbigum Maintenance & Repairs bieden we bedrijven nu een extra service met gegarandeerde onderhoudscontracten.'

RECORDJAAR 2009

Het investeringsfonds en de nieuwe business unit zijn een gevolg van de uitstekende resultaten die Derbigum jaar na jaar kan voorleggen. De geconsolideerde omzet voor 2009 bedraagt 115 miljoen euro, waarmee alle voorgaande records worden verbroken. Een recordjaar, want niet alleen steeg de omzet met 6%, ook de nettowinst ging 19% omhoog en de operationele resultaten stegen met 16% ten opzichte van 2008. Van de totale omzet wordt er ongeveer 35% (40Mio €) gerealiseerd in België. België blijft daarmee een belangrijk afzet gebied voor de groep.
Derbigum stelt wereldwijd 380 mensen tewerk, van wie 215 in België.

Is de crisis dan aan Derbigum voorbijgegaan? CFO Johan Symoens: “Zeker niet. De verkopen van onze traditionele dakdichtingsmaterialen liep met ongeveer 20% terug. In België, Nederland, Frankrijk, Italië en Scandinavië hebben we echter goed standgehouden, maar in onze non-coremarkten was de crisis goed voelbaar. Door diversificatie en innovatie hebben we ons echter door het crisisjaar 2009 geloodst. Zo zijn onze greenovation-activiteiten, die de laatste jaren opgestart zijn, een belangrijk aspect geweest in ons succes. Daarnaast hebben we ook de juiste strategische keuzes gemaakt rond fusies en overnames. Dat alles heeft ertoe bijgedragen dat Derbigum kon groeien.”

Derbigum blijft ook investeren in R&D. Zo werd de laatste drie jaar 2,5 miljoen euro uitgetrokken voor het recyclageproces waarbij oud dakafval en snijafval wordt hergebruikt in de productie. Tevens zullen dit jaar een aantal nieuwe producten worden gelanceerd die de eigenschap hebben om vriendelijker te zijn voor het milieu. De verwachtingen zijn alvast hooggespannen. Symoens: “We hebben fors geïnvesteerd en hopen daar nu de vruchten van te plukken. Dat geldt enerzijds voor het recyclageverhaal, anderzijds ook voor onze innovatieve producten. We kijken uit naar blijvende sterke resultaten en stellen voor 2010 dan ook een ambitieuze omzet van 130 miljoen euro voorop.”
Build for Life