Bedrijfsnieuws

Derbigum kiest resoluut voor slimme gebouwen

Derbigum kiest resoluut voor slimme gebouwen
Met de nieuwe baseline ‘Making Buildings Smart’ geeft de Belgische onderneming DERBIGUM duidelijk haar strategie aan: vernieuwende producten en diensten ontwikkelen voor duurzaam bouwen en verbouwen. Concreet wil DERBIGUM eigenaars van gebouwen intelligente oplossingen aanreiken om te besparen op energie, om de CO2-voetafdruk van hun gebouw te verkleinen en om hernieuwbare energie op het dak te produceren. Een breder toepassingsveld dus dan de traditionele waterdichte dakbedekking waarmee DERBIGUM uitgroeide tot wereldspeler. Tijd dus ook voor een nieuw logo.

Nieuw logo: Making Buildings Smart

Dakbedekking en waterdichting zijn altijd al het vakmanschap van DERBIGUM geweest. Deze expertise evolueert nu ook naar andere aspecten en delen van het gebouw. Via innovatieve producten als de reflecterende dakbedekking DERBIBRITE NT® en DERBISOLAR® kwamen nieuwe markten en technieken in de kijker. Een introductie bij alle spelers van deze nieuwe markten kon dan ook niet uitblijven. Daarom besloot DERBIGUM om zijn logo en baseline te veranderen om deze beter te doen overeenstemmen met het geheel van de nieuwe activiteiten.

DERBIGUM blijft in de bouwwereld, maar trekt ‘het beste voor uw dak’ open naar ‘het beste voor uw gebouw’ én ‘het beste voor de planeet’. Reeds geruime tijd investeert DERBIGUM in een milieuvriendelijk beleid en in vernieuwende materialen voor duurzaam bouwen. Om deze strategie van energiebesparing kracht bij te zetten, heeft DERBIGUM ‘The best for your roof’ veranderd in ‘Making Buildings Smart’.

DERBIGUM is dan ook constant bezig met het ontwikkelen van innovatieve ideeën, concepten, producten en systemen die de bouwheer slimme oplossingen aanreiken om energie-efficiënt te bouwen/verbouwen en te leven. Oplossingen die toelaten om bijvoorbeeld via het dak hernieuwbare energie te produceren en zo de energiefactuur naar beneden te halen. Tegelijk ook oplossingen diede ecologische voetafdruk van onze gebouwen verkleinen.

CEO André De Smet: “Energie besparen is vandaag een must, niet alleen vanuit financieel standpunt maar ook om de CO2-uitstoot te verminderen en ons leefmilieu te beschermen. Als je weet dat gebouwen verantwoordelijk zijn voor gemiddeld meer dan 40% van de uitstoot van broeikasgassen én dat de energie-efficiëntie van bestaande gebouwen meestal zeer laag is, dan weet je dat er een enorm potentieel tot verbetering is in de bouwwereld. Met DERBIGUM willen we bijdragen tot een duurzaam energiebeheer en milieubewust bouwen. Daarom stellen we bouwheren en eigenaars niet alleen voor om hun gebouwen waterdicht te maken, maar ook thermisch efficiënt, minder duur in verwarming én in afkoeling, met een kleinere ecologische voetafdruk door hun eigen productie van groene stroom.”

Hiervoor heeft DERBIGUM een team van specialisten ter beschikking: DERBIGUM ENERGIES.

DERBIGUM ENERGIES: all-inoplossing

DERBIGUM ENERGIES is een afdeling binnen DERBIGUM die alle specialisten groepeert inzake energie-audits, energiebesparingen en de productie van hernieuwbare energie. Een economische en ecologische all-inoplossing dus voor een energie-efficiënt beheer van gebouwen. Dat houdt concreet een volledige energie-audit van de site in, een verzekerde totaaloplossing op maat, werfopvolging en eventueel onderhoud via een netwerk van partners. DERBIGUM ENERGIES verleent ook advies aan financiële instellingen die overrompeld worden met aanvragen van bedrijven voor milieuvriendelijke investeringen.

CEO André De Smet: “Er bestaan technologieën en producten die de hoeveelheid energie nodig voor een gebouw te verwarmen of af te koelen tot veertig keer kunnen verminderen. Sommige van deze technologieën kunnen met succes toegepast worden op bestaande gebouwen om de energiekosten en de CO2-uitstoot te verminderen.”

Vandaag wordt 20% van de totaalomzet gegenereerd door de ‘greennovations’ van DERBIGUM ENERGIES. “Dat cijfer willen we in 2010 optrekken naar 30 tot 40%. Productontwikkeling is daarbij heel belangrijk. Ecologische roofingproducten worden bijvoorbeeld steeds groener. DERBIGUM heeft de afgelopen jaren dan ook fors geïnvesteerd in R&D. Vandaag werken er tien mensen voltijds voor productonderzoek en –ontwikkeling. We staan sterk in onze schoenen, we zijn klaar voor een groene toekomst. Het spreekt voor zich dat we onze klassieke business – het waterdicht maken van daken – daarbij niet vergeten. Maar we willen verder kijken dan alleen het dak, we willen onze knowhow uitbreiden naar de rest van het gebouw. Van leverancier van bouwmaterialen naar een leverancier van investeringsgoederen, zeg maar.”

DERBIGUM ENERGIES is actief in heel Europa, in het bijzonder in België, Frankrijk, Nederland, Duitsland, Italië en Zwitserland en heeft al partnerships afgesloten met grote namen zoals bijvoorbeeld EDF, Briand, Sidec en UNISOLAR.

NIEUW: milieu vriendelijke bitumineuze koud lijm

Een gloednieuw voorbeeld van het innovatieve denken en handelen van DERBIGUM is DERBIBOND NT®, een milieuvriendelijke bitumenoplossing op basis van natuurlijke componenten, vermengd met minerale vulstoffen en organische vezels. DERBIBOND NT is een koudlijm vrij van Vluchtige Organische Componenten (VOC). DERBIBOND NT wordt gebruikt voor het verkleven van bitumineuze waterdichtingsmembranen en onderlagen.

Enkele andere ‘greennovations’ voor daken:
  • DERBIBRITE NT®, dakbedekking met een ultrareflecterend wit oppervlak, waardoor zonnestralen weerkaatst worden en gebouwen vanzelf koel blijven, wat op zijn beurt de behoefte aan energieverslindende aircosystemen vermindert.
  • DERBISOLAR®, een waterdichte dakbedekking met geïntegreerde amorfe fotovoltaïsche laminaten, een duurzaam en licht alternatief voor de zware zonnepanelen.
Ambitieus innovatie programma

In 2004 startte DERBIGUM een ambitieus innovatieprogramma met recyclage als één van de speerpunten. De onderneming heeft een concept ontwikkeld en gepatenteerd om afvalstromen 100% te recycleren en om te zetten naar zuivere (pure) grondstof. Vandaag is al 10% van de gebruikte grondstoffen gerecupereerd basisbitumen van oude daken. Met de honderdduizenden tonnen afbraakmateriaal voorhanden, wil DERBIGUM dit cijfer tegen 2010 optrekken naar 50%.
Build for Life