Nieuwbouw

Demontabele high-tech gebouwen op Floriade

Bezoekers van de Floriade, de Wereld Tuinbouw Expo in Venlo, zullen veel bijzondere en duurzame gebouwen te zien krijgen. Omdat de expositie maar enkele maanden duurt, heeft ook de organisatie van de Floriade gekozen voor een demontabel high-tech gebouw. Het Nederlandse bedrijf Neptunus bouwt niet alleen het conferentiecentrum voor de organisatie, maar plaatste op het Floriadeterrein nog meer tijdelijke gebouwen.

Normaal gesproken kost de bouw van een dergelijk gebouw minimaal een jaar. Maar bouwer Neptunus bouwde het 2.000 vierkante meter tellende conferentiecentrum in slechts enkele weken. Ook het landenpaviljoen van Jemen en de branchevereniging voor groene ondernemers VGH-HIC worden ondergebracht in een demontabel gebouw van het Nederlandse bouwbedrijf. Ondanks het tijdelijke karakter zien de gebouwen er aan de binnen- en buitenkant hetzelfde uit als ´vaste´ gebouwen.

De wereldtuinbouwtentoonstelling bestaat al sinds 1951. Bezoekers van de expositie worden meegevoerd op wereldreis en krijgen de laatste sociale en culturele ontwikkelingen van de deelnemende landen te zien. Het Floriadeterrein is 66 hectare groot en bestaat uit vijf werelden die ieder een eigen decor hebben. Na het evenement worden alle gebouwen van Neptunus weer afgebroken en elders opgebouwd. Alle bouwmaterialen zijn ook nog eens recycleerbaar, wat de demontabele gebouwen bijzonder duurzaam maken.

Floriade is donderdag 5 april van start gegaan en loopt nog tot en met 7 oktober 2012.