Architectuur

Democratische keuze nieuwe stadhuis Gouda

De gemeente Gouda is samen met NS Vastgoed al een tijdje bezig om een nieuw stadhuisplan binnen de spoorzone ontwikkeling 'Nexity' voor te bereiden. Na 5 schetsontwerpen van de architecten Van den Oever Zaaijer en Partners, Rudy Uytenhaak, de Jong Gortemaker Algra, Soeters van Eldonk Ponec en Claus en Kaan, heeft de selectiecommissie de laatste twee (zie foto's direct hieronder - links het plan van Kees Kaan, rechts dat van Jos van Eldonk) gekozen om in de laatste ronde voor te leggen aan de plaatselijke bevolking.



De inwoners van Gouda kunnen dus feitelijk bepalen welke architect het 'Huis van de Stad' uiteindelijk mag gaan maken. Daartoe kunnen zij ieder één stem uitbrengen en op 28 september zal - onder supervisie van een notaris - het plan met de meeste stemmen voor uitvoering worden voorgedragen.



We zijn uiteraard benieuwd hoe beide architecten erin zullen slagen om de publieke opinie te beinvloeden en of ze nog innovatieve methoden bedenken om het aantal stemmen voor hun plan op te voeren. Op de website van Claus en Kaan was in ieder geval al meer informatie over het ontwerp te vinden (zie foto's hierboven); bij Soeters zochten we daar vandaag nog tevergeefs naar...