Verbouwen

Delftse molen wordt opgetild

Molen De Roos in Delft wordt woensdag een meter opgetild. Dat is nodig om de spoortunnel eronder te kunnen bouwen. Om tien uur geven onder anderen wethouder Milène Junius (gemeente Delft) en Nico Papineau Salm (voorzitter Vereniging De Hollandsche Molen) het startsein.

De molen uit 1679 en bijbehorende woning en pakhuis kregen eerder een versteviging en nieuwe fundering van gewapend beton. De dierenwinkel die in de molen gehuisvest was, moest verhuizen. Tijdens de operatie van woensdag zullen hydraulische vijzels het ruim negenhonderd ton wegende complex stukje bij beetje optillen, waarbij medewerkers steeds meten of dat wel gelijkmatig gebeurt. Het vijzelen zal ongeveer een dag duren.

Als de molen opgetild is en op palen staat, kunnen de diepwanden aan de westzijde van de tunnel en het tunneldak gebouwd worden. De diepwanden aan de oostzijde zijn al af. Naar verwachting is het dak begin 2013 klaar: dan kan de molen terug en kan het werk aan de spoortunnel ondergronds verder. Die zal in 2015 af zijn.