Algemeen

Decreet grond- en pandenbeleid en ruimtelijke ordening goedgekeurd

Afgelopen woensdag keurde het Vlaams Parlement het decreet ruimtelijke ordening en het decreet op het grond en pandenbeleid goed.
Het decreet grond- en pandenbeleid bepaalt dat er tegen 2020 in Vlaanderen 65.000 sociale woningen moeten bijkomen. Voor de bouw van deze woningen wil het dit decreet de private sector inschakelen. Op bepaalde verkavelings- of bouwprojecten zal een sociale last rusten. Een sociale last die bestaat in de bouw van sociale huur- of koopwoningen. Gemeenten met minder sociale woningen zullen een extra inspanning moeten leveren.

Het decreet bevat ook extra stimulansen om leegstaande of verkrotte woningen te renoveren.
Wie een verkrotte woning opknapt, krijgt een extra duw in de rug. Wie zo'n woning koopt om te renoveren, kan een extra fiscaal voordeel krijgen tot 4.500 euro. Familie, vrienden of kennissen die tot 25.000 euro lenen aan wie wil renoveren (tegen een bepaalde rente weliswaar), kunnen voor deze ‘mama- en papa-lening’ acht jaar lang een fiscale aftrek krijgen.

Decreet Ruimtelijke Ordening

Dit decreet moet de procedures inzake ruimtelijke ordening vereenvoudigen en zorgen voor meer rechtszekerheid.

Enkele procedures worden een pak eenvoudiger. Zo is er voor een aantal kleine en duidelijk vast te stellen werken niet langer een bouwvergunning nodig. Een meldingsplicht volstaat. Voor bedrijven komt er één enkel dossier voor bouw- en milieuvergunningen en de beroepsprocedures inzake stedenbouw worden gestroomlijnd.

Een ander luik uit het decreet legt de handhavingsprocedures voor bouwmisdrijven vast. Zo zijn de verjaringstermijnen waarbinnen de overheid herstelmaatregelen kan vorderen (vaak: afbreken van illegale constructies) vastgelegd. In kwetsbare gebieden (natuur- en bosgebieden) is geen verjaring mogelijk. In woon-, industrie- en gebieden voor nuts- en wetenschapsvoorszieningen is de termijn vijf jaar, in openruimtegebieden tien jaar.

Tevens wil dit decreet rechtszekerheid bieden voor de woningen die opgericht zijn na de Stedenbouwwet van 1962 maar voor de gewestplannen van eind jaren ’70. De 416.000 woningen die in die periode gebouwd zijn wordt nu geacht vergund te zijn.

Op woensdag 25 maart as. organiseren CIB Vlaanderen en Vloro vzw in primeur de studiedag ‘Het nieuwe Grond- en Pandenbeleid en het nieuwe Decreet Ruimtelijke Ordening in de praktijk – een eerste grondige toelichting voor de projectontwikkelaar, vastgoedpromotor en aannemer’.
De studiedag gaat door van 09u00 tot 17u00 in het congrescentrum De Montil te Affligem.

Voor meer informatie over de verschillende onderwerpen van deze studiedag klikt u hier




Ook interessant


Build for Life