Dossier Batibouw 2019

De vijf trends op Batibouw 2018 voor keukentoestellen

  BE   23 februari 2018 Bron: BePublic
De vijf trends op Batibouw 2018 voor keukentoestellen
Gisteren is Batibouw van start gegaan. De hoogmis voor wie gaat bouwen of verbouwen. Nu zaterdag gaat de beurs open voor het grote publiek. Waar wij Belgen traditioneel veel aandacht aan besteden, is onze keuken. Exellent, de grootste keten van zelfstandige vakmannen in België, zet de trends bij de keukentoestellen voor dit jaar op een rijtje.

1. Compact

Nieuwe huizen of appartementen worden steeds compacter. Een nieuwbouwappartement heeft vandaag een gemiddelde oppervlakte van 65m2, en dat is 10% minder dan in 2016. Dat heeft ook gevolgen voor de inbouwtoestellen in de keuken bijvoorbeeld. Bij Exellent was een kwart van alle verkochte ovens in 2017 verkocht 45 cm breed in de plaats van de klassieke 60. Dat is 42% meer dan in 2016.

De nieuwigheid op Batibouw dit jaar past ook in deze trend: de geïntegreerde dampkap. Die zit in het werkblad, of zelfs in het kookvlak.

2. Energiezuinig

De energiefactuur wordt jaar na jaar duurder en dat maakt de mensen steeds energiebewuster. Dat blijkt ook wanneer ze nieuwe toestellen moeten aankopen, zoals bijvoorbeeld nieuwe vaatwassers of koelkasten. Daarbij is het energielabel een belangrijke factor die de aankoop beïnvloedt. “Normen als A++ of A+++ zijn pas door Europa verplicht in 2012. Vandaag heeft 65% van al onze verkochte koelkasten zo’n energiezuinig label, dat is 15% meer dan in 2016”, zegt Olivier Lanckriet van Exellent.

3. Gezond

Mensen willen lekker, snel én gezond koken. Hoe minder vetstoffen, hoe beter. En de agressieve manier van koken met de microgolf, waarbij vaak smaak en vitamines verloren gaan, wordt minder en minder populair. Daarom kiezen steeds meer consumenten voor een stoomoven. Lanckriet: “15% van de ovens die wij verkopen zijn vandaag stoomovens, Dat is meer dan een derde meer dan in 2016. Stoomovens zijn er tegenwoordig voor ieder budget. Daarmee zijn gerechten smaakvoller, gezonder en ook sneller klaar dan met de klassieke potten en pannen.”

4. Slim

Iedereen heeft de mond vol van slimme toestellen. En die bestaan natuurlijk ook voor de keuken. “Dat is op dit moment nog een relatief kleine markt, maar het aanbod wordt iedere dag groter. Alleen gaat het nog vaak om gadgets, waarbij de toestellen bediend kunnen worden vanop de smartphone. Leuk, maar niet meer dan dat. Vandaag zijn er echter ook toestellen die dankzij de slimme technologie een echte meerwaarde bieden voor de consument”, zegt Olivier Lanckriet. Denk maar aan koelkasten die zelf je boodschappenlijstje maken, omdat ze voortdurend bijhouden wat er in de koelkast steekt en wat daarvan de houdbaarheidsdatum is. Of de dampkap die automatisch aanspringt wanneer de potten of pannen staan te pruttelen - en ook vanzelf uitschakelt wanneer je klaar bent met koken.

5. Hobby

We zijn een land van Bourgondiërs en hobbykoks. Die willen zich thuis helemaal kunnen laten gaan en daar hoort topmateriaal bij, zoals een gasfornuis met meer dan de traditionele vier of vijf pitten. Want daarmee kunnen ze op verschillende vuren op verschillende intensiteiten koken. Bovendien zijn zulke semi-professionele fornuizen ook uitgerust met twee ovens met verschillende temperatuurzones. Perfect voor een optimale mise-en-place.

Lees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo