Bedrijfsnieuws

De uitvinder van de standaard schakelkast wordt 50 jaar!

In 1961 startte Rittal met de serieproductie van vier eenvoudige behuizingstypes, en ontketende daarmee een revolutie in de bouw van schakelkasten. Vandaag, 50 jaar later, kan de uitvinder van de standaard schakelkast terugblikken op een buitengewoon succesverhaal. Het familiebedrijf met 10 000 medewerkers behoort tot de internationale ‘groeikampioenen’ en is uitgegroeid tot de wereldwijde toonaangevende systeemaanbieder van schakelkasten, stroomdistributie, klimatisatie, IT-infrastructuur, software en service. 1500 patenten wereldwijd zijn representatief voor de actieve innovatiecultuur binnen de onderneming. Het jubileumjaar 2011 is de aanleiding voor een terugblik, maar gaat tegelijkertijd gepaard met de introductie van nieuwe toekomstgerichte productontwikkelingen.

‘50 Years. Power and Vision!’, zo luidt het motto in het jubileumjaar van Rittal.
“Met trots, maar ook met veel dankbaarheid blik ik terug op de voorbije 50 jaar. We hebben meer bereikt dan we ooit voor mogelijk hielden. Ik ben ervan overtuigd dat Rittal ook in de toekomst een voorbeeldverhaal zal schrijven. Zoals onze slagzin zegt, we hebben kracht en visies. Ik verheug er mij op deze visies samen met het management en de medewerkers te realiseren. Uiteraard houden we daarbij altijd de wensen en vereisten van onze klanten voor ogen”, vertelt Friedhelm Loh, eigenaar van Rittal, naar aanleiding van het jubileum.

Tal van nieuwe en verdere ontwikkelingen bewijzen ook in 2011 dat Rittal nog niet heeft ingeboet aan ideeën. Voorbeelden daarvan zijn computercentra in vier dimensies, een nieuwe serie energiebesparende koelinstallaties, de verdere ontwikkeling van warmtewisselaars en softwaretools zoals een intelligente sokkeloplossing voor schakelkasten.

Van standaard schakelkast tot “Rittal - The System”.

In 1961 had Rudolf Loh, de oprichter van het bedrijf, het idee om behuizingen voor elektrische sturingen in vaste afmetingen seriematig te gaan produceren en uit stock te leveren. Het concept vond algemene ingang toen in 1971 toonaangevende Duitse autoproducenten de Rittal schakelkast tot standaard uitriepen.

In navolging van de industriële automatisatie breidde Rittal haar productaanbod uit. De activiteiten klimaat- en stroomverdeling en IT-infrastructuur kwamen erbij.
Mijlpalen in 1985 waren de ontwikkeling van het PS 4000 schakelsysteem en van koelapparatuur met FCKW-vrij koelmiddel. In 1999 zette Rittal opnieuw maatstaven met het TS 8 schakelkastsysteem. Vandaag wordt dit systeem op 7,7 miljoen plaatsen gebruikt en is het de basis voor “Rittal - The System”, het modulaire systeem bestaande uit op elkaar afgestemde productoplossingen, engineeringtools en dienstverlening.

Talrijke onderscheidingen

De innovatiekracht van de onderneming werd meermaals onderscheiden en bevestigd in studies.
Vandaag beschikt Rittal wereldwijd over 10 productievestigingen, 63 dochterondernemingen en 40 vertegenwoordigingen. De Friedhelm Loh Group plant voor 2011 een omzet van 2,2 miljard euro. Van 2007 tot 2010 verdiende de groep vier keer de titel ‘Top Werkgever Duitsland’. Het familiebedrijf vertaalt zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid in ondersteuningsacties ten voordele van sociale instellingen, zowel lokaal, regionaal als internationaal.
Build for Life