Duurzaam Bouwen

De relatie tussen beton en duurzaam bouwen

In opdracht van Febelcem heeft een onderzoekscel van de universiteit van Louvain-la-Neuve de publicatie Beton en duurzaam bouwen samengesteld. Deze wetenschappelijke publicatie die zich in eerste instantie richt tot de ontwerpers en architecten kan u gratis aanvragen bij Febelcem.

Ingenieur André Jasienski, directeur van Febelcem legt uit wat de bedoeling is van deze publicatie.
“Een decennium geleden werd ‘duurzaam bouwen’ nog door velen als een voorbijgaande modetrend beschouwd. Vandaag heeft het duurzaamheidsdenken de bouwsector volledig ingepalmd. Het begrip wordt evenwel vaak te pas en te onpas gebruikt en er wordt nog nauwelijks stilgestaan bij de betekenis ervan.

Wij vroegen de mening van de onderzoekscel ‘Architecture et Climat’ van de UCL (Louvain-la-Neuve) die geleid wordt door prof. André De Herde, een wetenschappelijke autoriteit op het gebied van o.a. bioklimatische architectuur en energieprestaties van gebouwen. Wat moet worden verstaan onder ‘duurzaam bouwen’ als concept in het algemeen ? Hoe moet het in praktijk worden gebracht? Welke rol is hierbij weggelegd voor het materiaal beton ?”

De publicatie ‘Beton en duurzaam bouwen’ richt zich in de eerste plaats tot de ontwerper/architect, en uiteraard gaat bijzondere aandacht naar de Belgische situatie.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be