Architectuur

De praatstoel: Philippe Samyn

Op vrijdag 24 september 2010 organiseert de BVA een bezoek aan het gerenommeerde bureau Samyn & Partners. Een ideaal moment dus voor onze goede vrienden van Vlaamsearchitectuur.be om Philippe Samyn, ingenieur-architect en oprichter van het bureau, een plekje op onze praatstoel aan te bieden.

Over welk eigen gerealiseerde projecten bent u het meest fier en waarom?
Het treinstation te Leuven en het “Comptoir Forestier” te Marche-en-Famenne.
Ik werk eerst voor de Bouwheer, die de eerste verantwoordelijke is voor de kwaliteit van het project en die de eerste is om voordelen hiervan te krijgen.

Ik geef dezelfde liefde en dezelfde tederheid aan elk van mijn projecten aan. Als ik deze twee projecten kies, is het omdat zij deel uitmaken van de projecten waar ik mijn obsessie van het globaal concept, waar architectuur en engineering zeer nauwelijk onderling afhankelijk zijn, heb kunnen uitdrukken.

Van welk project in uitvoering of in voorbereiding koestert u hoge verwachtingen?
Het is moeilijk om een selectie te maken, geen enkel project heeft voorrang op een ander. Het juiste antwoord zou zijn : “het volgende project”. Deze die nu misschien het meest opvallen:de zetel voor de Raad van de Europese Unie, het treinstation “Vesuvio Est” te Napels, de fabriek van Solvay te Nizjni Novgorod, of het theater binnen een steengroeve van het haven van Zhou-Shan in China.

Welk project van een andere Belgische architect is voor u een schot in de roos?
De actuele periode is onduidelijk; ik zie te veel “copy-paste”, te veel aantrekkelijkheid voor de vorm, te weinig voor de constructieve logica, maar ik blijf optimistisch. De opwelling voor het “gans energetisch passief” zal, hoop ik, naar de opleving van een meer georganiseerde filosofische stroming leiden. De doctoraatthesis van Sigrid Reiter (vandaag professor bij de Luikse universiteit) bij de UCL-universiteit (met promotor André De Herde) is exemplarisch op dit gebied.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be