Algemeen

De opportuniteiten én beperkingen van LED-verlichting

Vormt LED werkelijk een extra dimensie voor ontwerpers of is het eerder een opgeklopte hype? Verlichtingsfabrikant Zumtobel vroeg het aan architect Stefan Behnisch en Andreas Schulz, CEO LichtKunstLicht in het jongste nummer van het magazine Highlights. Stefan Behnisch was een van de eerste architecten om een gebouwenverlichting te ontwerpen die 100% bestaat uit LED’s.

LED lijkt het nieuwe toverwoord te zijn: Nauwelijks heeft men deze drie letters uitgesproken, of er begint een controverse discussie over het voor en tegen van deze nieuwe technologie. De onbeperkte creatieve mogelijkheden maken planners en gebruikers enerzijds enthousiast, maar anderzijds ook onzeker, omdat door de snelle ontwikkeling van de technologie geen planningszekerheid mogelijk is en er steeds nieuwe deelnemers op de markt verschijnen.

Vaststaat, dat met de LED de digitale techniek ook in de lichtindustrie zijn intrek genomen heeft. En net als in de computertechniek zijn de ontwikkelingssprongen enorm. Op de Light+Building 2010 worden bijvoorbeeld LED oplossingen gepresenteerd, die de conventionele techniek qua efficiëntie veruit te boven gaan.

Stefan Behnisch, die met zijn op de toekomst gerichte planningen als eerste architect gebouwen met een verlichting heeft gerealiseerd, die voor 100% uit LED‘s bestaat, is ervan overtuigd dat de nieuwe technologie nog meer gevestigd zou kunnen zijn. „Meer moed voor nieuwe ideeën“ luidt zijn motto. Andreas Schulz, CEO LichtKunstLicht AG, Bonn/Berlin ziet de LED euforie iets terughoudender. „Wij hebben van de industrie vergelijkbare gegevens en planningszekerheid nodig“ zo formuleert hij zijn voornaamste eisen. LIGHTLIFE heeft met deze twee vrijdenkers over de mogelijkheden en grenzen van de nieuwe technologie gesproken.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be
Build for Life