Algemeen

De mooiste boerderij van Nederland

De stichting 'Jaar van de Boerderij' heeft dit jaar een verkiezing georganiseerd voor de mooiste boerderij van Nederland. Iedere Provincie had daarvoor één of meerder nominaties voorgedragen. De winnaar is afgelopen zaterdag bekend gemaakt...

Juryprijs

Tot boerderij van het jaar 2003 is verkozen de Zonnehoeve uit Zeeland. Reden hiervoor is de cultuurhistorische waarde van het boerenerf en de gebouwen die kenmerkend zijn voor de bouwkunst uit Schouwen-Duiveland. Het boerenhuis stamt uit de 18de eeuw maar is in 1920 ingrijpend verbouwd met art-nouveau en jugendstil-elementen. De schuur van omstreeks 1880 is vrijwel onveranderd met zwartgeteerde planken en overstekken (overhangende uitbouwsels) in echte Schouwse stijl.

Publieksprijs

De hallehuisboerderij Nooitgedacht uit Zuid-Holland heeft de publieksprijs voor de verkiezing ‘boerderij van het Jaar 2003’ gekregen. Boerderij en erf zijn nog in oorspronkelijke staat doordat authentieke bouwelementen zoveel mogelijk bewaard zijn gebleven. Daarnaast heeft de boerderij tegenwoordig de functie van Oudheidkamer en is er een verzameling van voorwerpen te bezichtigen die herinneren aan het agrarische verleden.

Build for Life