Verbouwen

De meest ontoegankelijke situatie van Nederland opgelost

De meest ontoegankelijke situatie van Nederland opgelost
Eind 2017 hebben Marc de Hond en thyssenkrupp Home Solutions een actie opgezet om de toegankelijkheid van gebouwen te verbeteren voor mensen met een beperking. De Hond, bekend als tv-presentator, theatermaker, schrijver en zelf rolstoelgebruiker, riep mensen ter gelegenheid van de Week van de Toegankelijkheid op de meest ontoegankelijke situatie van Nederland kenbaar te maken. De twijfelachtige eer viel de Lawn Tennisvereniging Best ten deel, waar een steile trap zorgde dat het clubhuis niet voor iedereen toegankelijk is. De titel is de tennisclub sinds 7 april officieel kwijt, want sindsdien beschikt ze over een Sigma-plateaulift, die thyssenkrupp Home Solutions gratis heeft geplaatst.

Wettelijke toegankelijkheidseisen

In het kader van de zogeheten ‘inclusieve samenleving’ is wettelijk bepaald dat openbare gebouwen voor iedereen toegankelijk moeten zijn, en dat van ondernemers verwacht wordt dat zij kleine aanpassingen doorvoeren. Maar helaas blijken nog lang niet alle gebouwen aan de wet te voldoen.

De Hond, die zelf in een rolstoel zit, constateert haast dagelijks dat veel gebouwen nog lastig toegankelijk zijn. Hij is dan ook heel tevreden met het feit dat hij samen met liftfabrikant thyssenkrupp de meest ontoegankelijke situatie van Nederland heeft kunnen oplossen. De Hond: “Bij de Lawn Tennisvereniging Best kunnen mensen die niet kunnen traplopen nu zonder probleem naar binnen, maar ik hoop natuurlijk dat deze actie een vervolg krijgt. Ik weet als geen ander dat er nog een wereld te winnen is op het gebied van toegankelijkheid in Nederland”.

“Ontoegankelijke mag geen optie zijn”

Om de toegankelijkheid van gebouwen weer een stap dichterbij te brengen, riep de Hond eind 2017 in een video mensen op om een ontoegankelijke situatie te fotograferen en de foto met een korte motivatie op Facebook te plaatsen. Uit die actie is Lawn Tennisvereniging Best als winnaar gekomen. Wendy Legierse-Louwers heeft de trap bij de tennisvereniging voorgedragen. Zij belandde twintig jaar geleden in een rolstoel, nadat ze door een virusinfectie een stoornis in het zenuwstelsel had opgelopen. Legierse: “Ik vind het enorm fijn dat de kantine van mijn tennisclub nu voor iedereen bereikbaar is. Niets zo leuk als samen napraten over een spannende tiebreak of een mooi punt. En natuurlijk ben ik blij dat mijn vereniging nu af is van het predicaat ‘meest ontoegankelijke situatie van Nederland’. Als je ziet hoe eenvoudig openbare gebouwen bereikbaar te maken zijn, mag ontoegankelijk eigenlijk gewoon geen optie zijn.”

Thyssenkrupp heeft aangegeven de actie ook in 2018 te willen uitvoeren. Jeroen Mäkel, Marketing Manager thyssenkrupp Home Solutions daarover: “Het maatschappelijke belang van onze actie is heel groot gebleken. Ik vind dat wij van thyssenkrupp de verantwoordelijkheid hebben om te blijven strijden voor een optimaal toegankelijk Nederland.“

thyssenkrupp lift

Ook interessant