Badkamers

De low budget opknapbeurt voor de badkamer

Een paar handige tips om voor weinig geld een badkamer of doucheruimte op te knappen. De eerste is alles wat loszit of -staat uit de badkamer halen en dan bekijken welke dingen u per se wilt veranderen.

Zelf een wasbak maken

Een goedkope oplossing is van watervast verlijmd multiplex een onderstel te maken voor de wasbak(ken). Dit kan een enkele brede plank met opgedikte zijkanten zijn, die vrij tegen de muur wordt bevestigd. Maar ook in de vorm van een zogenaamde sidetable. Bij elke doe-het-zelfmarkt zijn inbouwwastafels voor een prikkie te koop. Of heel modern, een opbouwwasbak, die zelf ook makkelijk te maken is. Koop bij een winkel voor kookbenodigdheden een roestvrijstalen kom of schaal - ze zijn er in alle maten - en boor daar aan de onderkant een gat in waarin een kant-en-klaar afvoersetje past. Installeer de bak(ken) op het blad. Het hout schilderen of lakken in de gewenste kleur en daarna nog een aantal keren aflakken met botenlak. En natuurlijk goed afkitten.

Het tegelwerk onder handen

Als het tegelwerk nog naar wens is, maar de voegen erg smerig, dan zijn er genoeg middeltjes in de handel om ze schoon te krijgen, zoals voegenwit. Gewoon met een schuurmiddel schoonborstelen kan echter ook, vooral wanneer er bleek in zit bij een witte voeg. Pas echter op met kalkaanslagbestrijders, want die kunnen eventueel aanwezige kalk in het voegwerk oplossen.

Zijn sommige tegels kapot, dan heel voorzichtig verwijderen met een hamer en oude schroevendraaier vanuit het midden. Geen originele tegels meer? Geen nood, haal verdeeld over de wanden nog meer tegels weg en vul op naar wens met een andere tegel. Vind je de tegels helemaal niet meer mooi, dan kun je ze ook verven. Eerst vetvrij maken, speciale grondverf voor tegels aanbrengen en in je favoriete kleur schilderen. Elke tegel een andere kleur is nog spannender. Ook zijn er diverse stickermaterialen in de handel waarmee je een gedecoreerde rand kunt maken, of diverse afbeeldingen die per tegel opgeplakt kunnen worden.

Camoufleren met hout

Is de vloer niet meer mooi, bijvoorbeeld gebarsten tegels en lelijke voegen, of staat de kleur je niet meer aan? Met hardhouten vlonders krijg je niet alleen een mooi effect, maar ze zijn tevens stroef en voelen warmer aan. Met hout is trouwens veel te verdoezelen. Bijvoorbeeld lelijke muurtegels. Neem echter niet van die oubollige schrootjes, maar kies voor stroken watervast verlijmd multiplex die je verticaal of horizontaal met een kleine tussenruimte bevestigt. Het kan niet genoeg gezegd: zorg dat het rondom goed in de verf of lak zit.

De aankleding

En dan het leukste werk: accessoires kopen. Bedenk eerst welke kleur(en) je wilt en pas ze daarop aan. Hou alles in één stijl voor een rustige uitstraling en last but not least: kies voor sfeerverlichting. Bijvoorbeeld aan de wanden in plaats van alleen aan het plafond. Uiteraard verlichting die speciaal geschikt is voor natte ruimten, vraag daarnaar.

Kunststof lamellen

Vind je een douchegordijn niet mooi, maar een glazen afscheiding te duur? Neem dan kunststof lamellen. Deze nemen nauwelijks ruimte in, laten geen water door in dichte stand, geven in geopende stand een mooie en toch open afscheiding en zijn makkelijk schoon te maken.