Architectuur

De kleine pijler: Tijdelijke unitbouw kan ook anders

PLUS architecten heeft zich samen met ouders en het schoolbestuur van ‘de Pijler’ ingezet om in samenwerking met de dienst Jeugd, Onderwijs en Samenleving van de gemeente Rotterdam een verbeterd en prettiger tijdelijk schoolverblijf te creëren in een gezondere context.

Het tijdelijke karakter van het gebouw, opgebouwd uit standaardunits, vraagt om een inventieve en budgetgerichte oplossing. Vaak leiden unitbouwprojecten tot troostloze rechttoe rechtaan gebouwen die haar context en de gebruiker te kort doen, maar dat hoeft niet!

Door de toepassing van een innovatief gevelmateriaal en een opengewerkte plattegrond en gevel krijgen de geclusterde units een verbijzonderde uitstraling. De units vormen hierdoor een eenheid en doen de standaardisatie vergeten. De plattegrond, opgebouwd uit een aaneenschakeling van vaste unit-modules, is zo geprogrammeerd dat er vanuit de middencorridor zich ruimten direct naar buiten openen. Hierdoor krijgt het gebouw van binnen meer licht en zicht en ontstaat er een directe relatie met de omgeving. Hiermee wordt het bekende ‘hotelkamer effect’ van een eindeloze gang zonder daglicht en uitzicht met veel dichte deuren vermeden en ontstaat er een open gebouw.

De overmaat van de middencorridor met plaatselijk verbredingen maakt multifunctioneel gebruik mogelijk. De gang kan tevens als speelzone of leerplein dienen. Elk leslokaal heeft, naast een serie horizontale panoramaramen op verschillende hoogten, één of meerdere grote verdiepingshoge puien waardoor de lokalen veel daglicht krijgen en uitzicht bieden.

De om de grote gevelopeningen meanderende gevelplaten bewegen als een slang rondom het gebouw en transformeren de rechte doos tot een dynamische sculptuur. Het wegdetailleren van de daktrimlijst en de lekdorpels van de puien zorgt ervoor dat er een heldere sculptuur ontstaat zonder overbodige uitstulpingen en randen. De gevel wordt gemaakt van volkernplaten bewerkt met een Vectogramm freestechniek, voor het eerst toegepast als gevelbeplating. Per gevel wordt ‘fullscreen’ één foto van de vier thema’s van basisschool ‘de Pijler’ gefreesd, te weten; zelfstandig, structuur, betrokken en sociaal. Hierdoor ontstaat een schaalvervreemding en worden de onderwijsactiviteiten die in het gebouw plaatsvinden beeldend ondersteund. Op afstand ervaar je de gevel anders dan van dichtbij. Op 30 meter afstand zijn de afbeeldingen haarscherp waar te nemen en ontdek je de schaal en de weergave van de afbeelding, terwijl er van dichtbij een blur-effect ontstaat en je juist de textuur en de tactiliteit van het gebouw ervaart i.p.v. de schaal van de afbeelding. Door de grof gekozen freestechniek ervaar je het gebouw vanuit elke hoek anders. Door deze uitwerking van standaard-units ontstaat er niet alleen een prettiger schoolgebouw met een eigen identiteit maar vormt het gebouw ook een meerwaarde voor zijn omgeving.



Projectgegevens

programma: basisonderwijs en BSO
locatie: Spoorweghaven 350, Rotterdam
bruto vloeroppervlakte: 1202 m2
bruto inhoud: 4243 m3
netto vloeroppervlakte: 1154 m2
netto inhoud: 3462 m3
bouwkosten incl. installaties: € 1.500.000,- excl. BTW
voorlopig ontwerp: november 2007
definitief ontwerp: januari 2008
start bouw: april 2008
oplevering: juli 2008