De invloed van technologie in de wereld van interieurontwerpen

28 december 2020 Bron: Bouw & Wonen
De invloed van technologie in de wereld van interieurontwerpen
Voorbij zijn de dagen, dat je als binnenhuisarchitect alleen maar oog had voor kleur. Tegenwoordig zullen interieurontwerpers niet alleen traditionele interieurontwerp- vaardigheden moeten beheersen. Je moet ook in staat zijn om digitaal een ruimte te tekenen en te plannen. Je moet daarbij ook de meest recente ontwerpsoftware beheersen. Je moet dus up to date zijn met zakelijke vaardigheden, computerondersteunde ontwerptools gebruiken en bronnen. Welke invloed heeft technologie nou eigenlijk in interieurontwerpen?

Tijdbesparing met nieuwe technologie

Technologie zorgt ervoor dat je keer op keer tijd bespaart. Je kunt daarbij denken aan gebieden, die traditioneel worden erkend als 'hands-on'. Dit zie je vooral terug op het gebied van interieurontwerp. Met computerprogramma's kunnen ontwerpers nu laten zien hoe ruimtes eruit zouden kunnen zien. Het CAD- programma is daar een goed voorbeeld van. Met dit programma kunnen ontwerpers de ruimte digitaal indelen. Dit betekent, dat klanten voor het eerst meer hebben dan alleen blind vertrouwen. Men is dus niet alleen gewezen op eerdere ervaringen van familie en vrienden.

Building Information Modelling (BIM)

Met het BIM- proces kun je digitale representaties van plaatsen genereren en beheren. Je kunt daarbij denken aan representaties van fysieke en functionele kenmerken van plaatsen. Je kunt hierdoor iedereen, die aan een project meewerkt naadloos coŲrdineren. Je kunt denken aan de opdrachtgever, ontwerper, architect en hoofdbouwer. Het BIM- proces zorgt voor vergroting van de nauwkeurigheid. Verder worden fouten op die manier geminimaliseerd. Ontwerpconcepten komen daarbij tot leven voordat er geld aan materialen moet worden besteed. Moodboarding via apps stelt klanten nu in staat om samen te werken met ontwerpers. Men krijgt creatieve inspiratie om fysieke ruimtes te ontwikkelen. Ontwerpers kunnen daarbij steeds vaker gebruik maken van moodboarding. Ze kunnen hun eigen favoriete ruimtes en ideeŽn archiveren. Door meubels digitaal te scrapbooken, kunnen interieurontwerpers catalogi met esthetische inspiratie produceren. Dit kan men op basis van de behoefte van klanten aan hen presenteren.

Met product- en ontwerp ontwikkeling kun je tegenwoordig ook digitaal ruimte indelingen creŽren en delen. Interieurontwerpers van over de hele wereld kunnen hierdoor met klanten samenwerken. Hun locatie speelt daarbij geen rol. Via videogesprekken kunnen ontwerpers een beter beeld krijgen van wat klanten nodig hebben. Skype, WhatsApp en Facebook bieden al je de mogelijkheid. Dit was voorheen niet mogelijk bij communicatie tussen continenten. Met gratis ontwerptools kunnen klanten ook rudimentaire ontwerpen voor hun ontwerpers maken. Het 'eindresultaat' waar ze naar op zoek zijn kunnen ze laten zien. Je hoeft dan niet steeds over en weer af te stemmen met een ontwerper en omgekeerd.

De invloed van technologie in de wereld van interieurontwerpen

Tot slot

Het valt dus niet te ontkennen. Het interieurontwerp wordt op vrijwel alle manieren op zijn kop gezet door technologie. Interieur ontwerpen is niet meer hetzelfde als voorheen. Interieurontwerp lijkt veel op sportweddenschappen, je moet weten hoe je de juiste keuzes moet maken en er zijn veel factoren die van het maken van deze keuze afhangen. Technologie helpt je hierbij en zorgt er bovendien voor dat je je klanten bijvoorbeeld meer modellen kunt tonen. Hierdoor bespaar je kosten en zijn klanten beter geÔnformeerd. Ze hoeven dus niet meer te gokken op wat ze kunnen verwachten van hun ontworpen interieur.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo