Algemeen

De groene verfafbijter

Los van de VOS-wetgeving die het gebruik van solventen in verf beperkt, zal de wetgever over afzienbare tijd omwille van gezondheidsrisico’s de verfafbijters op basis van methyleenchloride op de zwarte lijst plaatsen. Volgens recente studies blijkt dit goedje veel schadelijker voor de gezondheid dan aanvankelijk gedacht. BOSS paints wil deze nieuwe wetgevingen (verwacht in juni 2009) niet afwachten en lanceert nu al de milieuvriendelijke verfafbijter, Paint’Off.

Letterlijk en figuurlijk groen

Het nieuwe afbijtmiddel, Paint’Off is letterlijk en figuurlijk groen. De groene pasta is niet enkel milieuvriendelijk en minder schadelijk voor de gezondheid, Paint’Off is ook zeer efficiënt. Paint’Off kan zowel binnen als buiten gebruikt worden voor het afbijten van allerhande lijmresten, oude verf- en vernislagen. De afbijter laat zich toepassen op de meeste ondergronden zoals steen, metaal, hout, …. Enkel op kunststof kan het product niet gebruikt worden.

Makkelijk in gebruik

Paint’Off moet minimum een viertal uur inwerken, in tegenstelling tot de klassieke afbijtmiddelen die na enkele minuten al beginnen te werken. Zij drogen dan snel op en verliezen zo vaak hun werking. Paint’Off werkt minder snel, maar blijf lang nat en actief.

Om een goede werking te garanderen, moet er voldoende van het product aangebracht worden. Ook buiten, bij goed weer of bij wind, brengt men Paint’Off best royaal aan zodat het niet te snel kan opdrogen. De resten kan men gewoon naspoelen met water, in plaats van met white spirit zoals bij de klassieke afbijters.

Paint’Off wordt met de borstel aangebracht en bij grote oppervlakken kan airless-apparatuur gebruikt worden.

Bij juist gebruik is het resultaat minstens even goed als bij de oude producten op basis van methyleenchloride. Uit tests van BOSS paints blijkt dat Paint’Off zelfs in staat is om meerdere lagen in één keer te verwijderen, maar dat is afhankelijk van de hardheid van de lagen.

Paint’Off is vanaf nu verkrijgbaar in verpakkingen van 0,5 l, 1 l en 5 l.

Paint’Off aanbrengen, stap voor stap

- Roer Paint’Off grondig voor gebruik.
- Breng met een kwast een dikke laag van het afbijtmiddel aan op de te verwijderen verflagen. Zorg er zeker voor dat je een verbruik hebt van 0,3 tot 1 liter per m².
- Voor het afbijten van gevelverven gaat het vlotter om Paint’Off te verspuiten. Maak hiervoor gebruik van een airless met een spuitopening van 421 tot 431 en een witte latexfilter. Door zijn viscositeitsinstelling loopt Paint’Off niet van de muur af.
- De inwerktijd van het afbijtmiddel is afhankelijk van het type verf en het aantal verflagen. Dit varieert van een half uur tot 24 uur. Het afbijtmiddel aanbrengen en een nacht laten inwerken biedt het meest zekerheid op een vlotte verwijdering.
- Zorg ervoor dat het afbijtmiddel nat blijft, zo blijft het actief werken. Bij hoge temperaturen of veel wind kan het afbijtmiddel opdrogen. In dat geval leg je extra Paint’Off op de opgedroogde stukken.
- Verwijder de aangetaste verflagen met een schraper of door nat te schuren. Voor grotere oppervlaktes gebruik je best een hogedrukreiniger. Vang de verfresten en de resten van het afbijtmiddel op.
- Indien niet alle verflagen ineens aangetast zijn, kan het noodzakelijk zijn om de behandeling te herhalen.
- Reinig het oppervlak met water om alle resten te verwijderen voor je opnieuw schildert. Op hout spoel je beter nat met white spirit. Dit doet, in tegenstelling tot water, de houtvezel niet aanzwellen.
- Reinig het gereedschap na gebruik met water.

De troeven op een rijtje

§ Minder schadelijk voor de gezondheid en het milieu
§ Efficiënt, kan meerdere lagen ineens verwijderen
§ Blijft lang actief, en is dus minder arbeidsintensief
§ Kan op diverse ondergronden toegepast worden
§ Biologisch afbreekbaar
§ Kan gewoon nagespoeld worden met water
§ Weinig geurhinder
Build for Life