Algemeen

De bouw, een vaste waarde! Ook in onzekere economische tijden

Op de vooravond van Batibouw blikt de Confederatie Bouw terug op de prestaties van de bouwsector in het afgelopen jaar en presenteert ze een vooruitblik op 2008. De Confederatie vraagt dat de nieuwe regering in een aantal dringende dossier snel de gepaste maatregelen neemt.

Groei vertraagt

De afgelopen vijf jaar is de bouw sneller gegroeid dan de hele Belgische economie. Sinds eind 2006 verliest de bouw echter aan kracht. Van een periode met een bloeiende hoogconjunctuur gaat de bouw naar een periode met een zwakkere groei. De beschikbare cijfers geven voor 2007 toch nog een groei aan van 3,5% (tegenover 9,1% in 2006). Dit groeicijfer is nog steeds hoger dan dat van de hele Belgische economie, die voor 2007 slechts 2,7% liet optekenen.

De prognose van de Confederatie Bouw voor groei in de bouwsector in 2008 bedraagt zowat 1,5%. De groei van de bouwactiviteit zal dus zeker niet stilvallen. “De bouw evolueert in 2008 wellicht in de richting van een stabilisatie, of zelfs van een herstel van de prestaties van de sector”, zo vat Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie de analyse van de conjunctuurgegevens samen. “Want, ondanks een terugval in 2007 van 10% van het aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen (appartementen en eengezinswoningen) kijken de aannemers hoopvol naar de toekomst en zien ze groeipotentieel met mogelijkheden van bijkomende aanwervingen.”

Als op deze algemene conclusies wordt ingezoomd dan komen toch opmerkelijke verschillen aan het licht tussen de deelsectoren in de bouw:

Krachtige impulsen van de niet-woningbouw

De Confederatie Bouw ziet een verschuiving van de woningbouw naar de niet-woningbouw. De sector van de niet-woningbouw kan vandaag immers de mooiste cijfers voorleggen. Zowel het aantal als het volume van de vergunde nieuwe gebouwen nam toe in de eerste 9 maanden van 2007. Dit is in de eerste plaats het gevolg van de vraag uit de industrie, die enorme investeringen deed (7%). De Confederatie voorspelt dat het vraagpeil in deze sector hoog blijft, tenminste op korte termijn. Het aantal nieuwe vergunde bedrijfsgebouwen nam met 4% toe en worden ook steeds groter (+20% gemiddeld) . Dit is ook zo voor de gebouwen voor de dienstensector (inclusief handelszaken). De vergunning voor renovatie van niet-woongebouwen stabiliseert zich (lichte afname -0,4% in 2007).

Dalende woningbouwmarkt

Deze positieve evolutie is er niet meteen te verwachten voor de nieuwbouwwoningen (eengezinswoningen en appartementen). Het aantal vergunning voor nieuwbouw van woongebouwen viel met 10% terug vorig jaar, tot een weliswaar hoog niveau van 54.000 afgeleverde vergunningen. Ook het aantal vergunningen voor renovaties van eengezinswoningen en appartementen daalde in 2007 met zowat 6%. Dit is mede te verklaren door de daling van 3% van het aantal verkochte bestaande woongebouwen, die meestal voor de verbouwing een stedenbouwkundige vergunning vereisen.

De Confederatie stelt ook vast dat de bouwprijzen in 2007 met slechts 2,6% stegen, hetgeen lager is dan de inflatie van 3%. Vanuit die invalshoek blijven de vooruitzichten voor de evolutie van de bouwprijzen voor 2008 goed. Ten opzichte van 2005 zijn de bouwprijzen gestegen met 8% tegenover een stijging van de verkoopprijzen van de bestaande woningen die in diezelfde periode met 15% stegen. De Confederatie verwacht dan ook dat de bouw en de nieuwbouw zullen standhouden en terrein zullen winnen.

Onverwachte resultaten voor burgelijke bouwkunde

Tegen alle verwachtingen bij het prille begin van de nieuwe gemeentelijke regeerperiode in, blijft het orderboekje van de ondernemingen die werken in de burgerlijke bouwkunde eind 2007 relatief goed gevuld, nauwelijks minder dan het peil van 12 maanden eerder. De daling van de lokale bestellingen –die traditioneel optreedt na gemeenteraadsverkiezingen- werd deels gecompenseerd door enkele werken met grote omvang. Tocht stelt de Confederatie Bouw vrij opvallende gewestelijke verschillen vast : “In Vlaanderen bleven de investeringen en werken stabiel, terwijl er in Wallonië een daling van niet minder dan 10% vast te stellen is, en een groei van zelfs 20% voor het Brussels gewest. Het GEN (Gewestelijk Expressnet)is hieraan niet vreemd”.

Historisch hoge tewerkstellingcijfers in de bouw

Het aantal werknemers in de bouw (arbeiders + bedienden), nam in de loop van het jaar wat af, maar heeft zich gestabiliseerd op 205.000 in het derde kwartaal van 2007. Dit is het hoogste niveau dat de sector heeft gehaald sinds de laatste 30 jaar. Daarbij komen nog de 52.000 zelfstandigen en ongeveer 5.000 interim-krachten in de bouw.


De Confederatie Bouw formuleert ook een aantal verzoeken aan de nieuwe regering. Daarbij vraagt zij maatregelen die het concurrentievermogen van de bedrijven vrijwaren (door o.a. de invoering van een systeem van forfaitarisering van de sociale bijdragen). Ook vraagt de sector dringend de afschaffing van de CO2-taks op voertuigen voor collectief vervoer van werknemers. Het collectief vervoer zou eerder moeten worden aangemoedigd dan bestraft. Tenslotte wenst de Confederatie nauw betrokken te worden bij de uitvoering van het Klimaatplan en het realiseren van de nieuwe bijkomende doelstellingen die Europa oplegt inzake de vermindering van CO2-uitstoot in de gebouwensector.

De analyse van de prestaties van de bouwsector in 2007 bevestigt dat er hoopvol mag worden uitgekeken naar 2008 en dat de bouwsector een vaste en onmiskenbare waarde en hefboom kan blijven spelen in de economie, ook in onzekere tijden.
Build for Life