Tuin

De belangrijkste voedingsstoffen in de bodem

De belangrijkste voedingsstoffen in de bodem
Voedzame of vruchtbare grond is een bodem die voldoende voedingsstoffen bevat. Bovendien zijn de voedingsstoffen voor de planten makkelijk opneembaar. Sommige grondsoorten (zoals klei- en zavelgrond) bevatten van nature vrij veel voedingsstoffen. Voedingsstoffen ontstaan door de afbraak van minerale deeltjes en organische stoffen.

De meeste voedingsstoffen die nodig zijn voor de plantengroei zijn afkomstig uit de minerale deeltjes waaruit de grond bestaat. Afhankelijk van de planten kan het nodig zijn om het gehalte aan stikstof, fosfor, kalium en soms magnesium te verhogen. Dit zijn de voedingsstoffen die planten het meest nodig hebben en dan ook het vaakst aan de bodem gaan onttrekken.

Door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kunnen gebreksziekten ontstaan. Door een juist toepassen van bemesting voorkom je problemen bij planten zoals ziektes en aantastingen. Met een juiste bemesting verbeter je ook de bodemstructuur. Het is daarom nodig om op het juiste moment te bemesten (wanneer planten het nodig hebben) en de juiste hoeveelheid te gebruiken. Goed om weten is ook dat een zandgrond meer voedingsstoffen nodig heeft dan een kleigrond. In een zandgrond worden de voedingsstoffen namelijk sneller afgebroken en spoele ze sneller door.

Lees het complete artikel op Groen.net