Algemeen

De Post wil besparen op beheerskosten gebouwen

De Post wil besparen op de kosten voor het beheer van zijn gebouwen. Het bedrijf onderzoekt momenteel de modaliteiten voor een verhuis van zijn activiteiten in de Munt- en WTC-torens in Brussel. Dat heeft Post-baas Johnny Thijs woensdag gezegd in de kamercommissie infrastructuur.

Volgend jaar zullen ook andere besparingen gerealiseerd worden. Het betreft dan vooral het sociaal plan. Dat was tot nu toe erg duur, erkende Thijs. De afgevaardigd bestuurder liet weten dan bruggepensioneerden niet meer vervangen zouden worden door tijdelijk personeel.

Besparingen zouden ook gerealiseerd kunnen worden via gemeenschappelijk beheer van informaticasystemen, met bijvoorbeeld de NMBS. "Er zijn contacten met de ITC-diensten van de NMBS", aldus Thijs. De Post-baas ontkende daarentegen de geruchten over een toenadering tusse Taxipost en ABX. Volgens Thijs zijn de activiteiten van ABX te verschillend.

Grote uitdaging voor volgend jaar is de strijd tegen het absenteïsme, aldus Thijs. Dit fenomeen kost het overheidsbedrijf jaarlijks zowat 7 miljoen euro. "Als er niets aan gedaan wordt, zal de kapitaalsverhoging snel opgesoupeerd zijn. Het is allemaal goed en wel om de postbodes te verdedigen, maar er is nu eenmaal de economische realiteit", aldus Thijs.
Build for Life