Nieuwbouw

De Belgische bouwnijverheid is met 0,3% gedaald in 2010

Essencia analyseerde de recent gepubliceerde cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen. Dit zijn de eerste definitieve cijfers voor het jaar 2010.
Het Bruto Binnenlands Product van België is in 2010 gestegen met 2,1%. Dit is hoofdzakelijk te wijten aan de sterk gestegen uitvoer en de particuliere consumptie, en geenszins aan de bouwnijverheid. De toegevoegde waarde van de bouwnijverheid daalde met 0,3% in 2010. Dit is al een hele verbetering in vergelijking met 2009 toen de toegevoegde waarde van de bouwnijverheid daalde met 3,3%.

De bruto investeringen in woongebouwen kenden in 2010 een terugval van 3,4%. Dit is hoofdzakelijk een terugval van de investeringen in nieuwbouw woningen. De renovatie van woongebouwen had een positieve invloed op deze bruto investeringen.

Ook de bruto investeringen in vaste activa van de ondernemingen (als indicator voor investeringen in industriële gebouwen) en van de overheid (als indicator voor investeringen in wegenbouw) kenden in 2010 respectievelijk een terugval van 1,1% en 0,9%.

Voor 2011 verwachten we een verbetering van de verschillende types van investeringen waardoor de bouwsector een groei zal vertonen. De algemene economie (BBP) zal een iets mindere groei kennen vanwege de stijgende inflatie in binnen- en buitenland.

Meer markt of marketinginformatie vindt u terug op www.essencia.be of www.helixconstruct.be.