Algemeen

Daylight Award 2008

De Daylight Award is een tweejaarlijkse kwaliteitsprijs voor bouwprojecten in Nederland waarin een optimum bereikt is tussen daglichttoetreding, de toepassing van kunstlicht en het overige gebouwontwerp. De award is een initiatief van Stichting Living Daylights en Reed Business. Uit de 44 inzendingen werden 5 genomineerden geselecteerd. Dit zijn: Forumgebouw Wageningen Universiteit en Researchcentrum (Quist Wintermans Architekten), kantoorgebouw Westraven (cepezed), Daylighthouse - Almere (Mirck Architects), Pastoraal Centrum De Ark, Hendrik-Ido-Ambacht (EGM architecten) en Drift 23 - Utrecht (Marx & Steketee architecten). Op 24 januari 2008 werd De Daylight Award 2008 uitgereikt aan architectenbureau cepezed (Jan Pesman / Ronald Schleurholts) te Delft. Zij wonnen de prijs met de succesvolle transformatie van sick-building tot healthy-daylight-building van het kantoorgebouw Westraven van Rijkswaterstaat te Utrecht. De prijs werd uitgereikt door Mels Crouwel - juryvoorzitter (Rijksbouwmeester - Benthem Crouwel Architecten), op de ontmoetingsplaats GEVELtotaal 2008, georganiseerd door VNU in Ahoy Rotterdam. De award wordt financiëel ondersteund door SenterNovem, Coulisse, VNU exhibitions, Saint Gobain, Etap verlichting en Luxlight. De jury voor de Daylight Award 2008 bestond uit: Mels Crouwel - juryvoorzitter (Rijksbouwmeester - Benthem Crouwel Architecten), Martine Knoop (Technische Universiteit Eindhoven - Philips), Atto Harsta (Aldus bouwinnovatie, oprichter Stichting Living Daylights) en Henk van Laarhoven (Henket en partners Architecten).

Film van de DA '08

In een speciaal voor de Daylight Award 2008 vervaardigde film worden de daglichtaspecten van de 5 genomineerde projecten uitgelicht. Deze film is te bekijken op de site van New Energy TV: www.new-energy.tv, onder de hoofdkop energiebesparing, publicatie datum 25-1-2008; het item: "Welk gebouw doet het meest met daglicht?".

Minister Cramer

Onlangs heeft minister Cramer het startschot gegeven voor de TaskForce verlichting. Voorzitter van de TaskForce, Hetty Hafkamp, sprak tijdens de uitreiking over dit initiatief. Doel van de TaskForce is bij te dragen aan de ambitie van het kabinet om in 2020 30% minder CO2 uit te stoten en jaarlijks 2% energie te besparen. Die ambitie maakt onderdeel uit van het kabinetsprogramma 'Schoon en Zuinig'. Tijdens de uitreiking was een videoboodschap van minister Jacqueline Cramer, ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer te zien. De videoboodschap van minister Cramer is opgenomen door New Energy TV en is op de site van New Energy TV: www.new-energy.tv te bekijken onder de hoofdkop: energiebesparing.

Daylight Award 2010

De Daylight Award is een tweejaarlijks terugkerende prijs. Medio 2010 wordt de volgende Daylight Award uitgereikt. Houdt u daar vast rekening mee met uw gebouw ontwerp!
Build for Life