Algemeen

Dakwerkers zorgen voor geïsoleerde opvang van dak- en thuislozen

Dagdagelijks zijn de Dakwerkers van Bouwunie Limburg in de weer om voor hun klanten een kwaliteitsvol en goed isolerend dak te voorzien. Tijdens deze koude winterdagen, willen de aannemers van de vereniging hun kennis ook ten dienste stellen van diegenen die de luxe van een dak niet hebben. Isoleren is vandaag de dag immers niet voor iedereen een realiteit, en zeker niet voor de armsten in onze samenleving.

In Genk organiseert het ontmoetingshuis De Sfeer een onthaal waar mensen kunnen binnen lopen voor een vrijblijvend gesprek bij een koffie, frisdrank of een snack. Wekelijks worden er activiteiten georganiseerd waarbij ontmoeting en “het sterker” maken van de bezoekers centraal staan. Op de eerste verdieping zijn er 4 studio’s van CAW SONAR waar er aan woon- en kamertraining gedaan wordt. “Via het principe van woon- en kamertraining trachten we deze mensen (kunnen ook daklozen en thuislozen zijn) terug te integreren in het normale maatschappelijke gebeuren” aldus Magda Scheelen van CAW Sonar.

In de woning was er geen dakisolatie voorzien. Tot vandaag: dankzij de tussenkomst van Bouwunie Limburg Dakwerkers en met de steun van de huiseigenaar worden vandaag de nodige isolatiewerkzaamheden opgestart aan het gebouw. Via Bouwmaterialen Verheyen wordt kosteloos de nodige ISOVER-isolatiematerialen aangeleverd. Enkele dakwerkers van Bouwunie Limburg Dakwerkers geven de nodige tips en advies opdat de plaatsing kwaliteitsvol kan gebeuren door de vrijwilligers van CAW Sonar.

Leon Peters, voorzitter van Bouwunie Limburg Dakwerkers, getuigt: “Het belang van isoleren moet niet meer worden bewezen. Isoleren is een zogenaamde regret-maatregel: de investeringskost is klein in vergelijking met de terugverdientijd. Op voorwaarde dat de plaatsing correct verloopt is er dus een duidelijke winst te realiseren voor zowel uw portemonnee, uw wooncomfort en het leefmilieu. Dankzij een goede dakisolatie zal uw verwarmingsfactuur gemiddeld genomen met 1/3de dalen.”

Gedeputeerde voor Leefmilieu Frank Smeets rekende voor : “In dit concreet geval zal de verwarmingsfactuur dalen met 1.769 euro per jaar. Toch een aanzienlijk bedrag via een eenvoudige isolatie. En een bedrag dat de organisatie voor andere doeleinden beter kan gebruiken”. Samen met Bouwunie Limburg Dakwerkers wil hij hiermee het belang van een goed geïsoleerde woning extra onderstrepen, met name een pak minder energiekosten en een beter leef- en wooncomfort. Bovendien benadrukte Frank Smeets dat mochten de werken door een dakwerker uitgevoerd en gefactureerd zijn geweest, er nog een premie en fiscaal voordeel van 2 keer 960 euro zou zijn geweest. Zo kregen 11 066 Limburgse gezinnen vorig jaar een premie voor het isoleren van het dak via Infrax. Er werd in het totaal voor 1.123.614,44 m² dak geïsoleerd in Limburg. Deze premie is in 2012 opgetrokken naar 4 euro per m² indien men het zelf uitvoert en 8 euro per m² indien men de werken door een dakdekker laat uitvoeren.
Build for Life