Tuin

Daktuin staat in middelpunt van belangstelling

Daktuinen staan in het middelpunt van de belangstelling bij zowel bedrijven als particulieren. Met name bij bedrijven en kantoren blijkt er grote interesse te zijn voor daktuinen. Gemeenten spelen hierop in met subsidies voor de aanleg van daktuinen en plannen om het aantal daktuinen te vergroten.
Hoveniers en tuinarchitecten die gespecialiseerd zijn in het ontwerpen en aanleggen van daktuinen zien een toenemende vraag. Die vraag is voor 99% afkomstig van bedrijven. Particulieren zijn ook geïnteresseerd in daktuinen maar schakelen hier minder snel een hoveniersbedrijf voor in. Optigroen in Amersfoort is daarop ingesprongen door kant-en-klare pakketten via het internet aan te bieden, zoals een pakket voor platte of hellende daken. De meest gebruikte beplanting voor een daktuin is sedum, maar er zijn ook andere beplantingsmogelijkheden.

Om de keuze voor daktuinen te stimuleren hebben diverse gemeenten subsidieregelingen ingevoerd. Groningen biedt inwoners 30 euro per m2 met een maximum van 1.500 euro. Rotterdam heeft ook een dergelijke regeling. Vijftien aanvragen werden goedgekeurd met in totaal 9.000 m2 groen dak en 200.000 euro. Ook heeft Rotterdam aangegeven zelf gebouwen te voorzien van daktuinen, zodat Rotterdam een wat groener imago krijgt onder burgers.

Gebaseerd op: De Boomkwekerij