Algemeen

Dakaward 2003 naar Stad van de Zon

De prijswinnaar van de Dakaward 2003 werd gisteravond bekend gemaakt, tijdens de ‘Nacht van het Dak’ in ‘s-Hertogenbosch. Het pv-project Stad van de Zon in Heerhugowaard won de prijs.

De Nacht van het Dak vond plaats in het kader van de driedaagse Dakontmoetingsdagen, een servicebeurs voor de dakenbranche. Vandaag is de laatste gelegenheid de beurs te bezoeken.
De Dakaward is een tweejaarlijkse prijs van de Stichting Dakpromotie voor een goede samenwerking tussen partijen om de betere dakoplossing tot stand te brengen. De prijs is voor de derde maal toegekend.
Er waren vijf projecten genomineerd. Behalve het pv-project in Heerhugowaard waren dat een woning met shingledak in Almere, schoolwoningen in Culemborg, het stadhuis in Alphen aan den Rijn en seniorenwoningen in Lemele.
Het pv-project in De Stad van de Zon is een woonwijk met 1400 woningen op de Vinex-locatie HAL (Heerhugowaard, Alkmaar, Langedijk). De zonnepanelen op de daken hebben een totale oppervlakte van 50.000 vierkante meter met een totaal vermogen van 5 megawatt.
De zonnepanelen zijn speciaal ontworpen voor de twee verschillende daktypen. Er is een nieuw rail-klikbevestigingssysteem toegepast op het epdm-dak. Opdrachtgever Vos Bouwontwikkeling koos voor dit systeem omdat het naar verwachting de minste kans op vochtschade oplevert. Bovendien biedt het een grote ontwerpvrijheid voor combinaties van gevelmaterialen. De daken werden aangelegd door dakaannemer VurenHawa en Alcoa Architectural Systems. De leverancier van gewapend, zelfklevend epdm dakmateriaal is Phoenix Benelux.
Juist omdat zij alle hun eigen specifieke kennis hebben ingebracht en niemand het resultaat heeft geclaimd en gepatenteerd, is dit project goedkoop gebleven, aldus de jury.
Build for Life