Verwarming & Sanitair

Daikin en E-Cube bereiden zich voor op een energieneutrale toekomst

De Europese Unie wenst via de realisatie van de 20-20-20 doelstellingen grondig de huidige milieu- en energieproblematiek aan te pakken. Hiertoe zijn heel wat wetgevingen en richtlijnen ontwikkeld, waaronder “The energy performance of buildings”-richtlijn die in de laatste versie vereist dat alle nieuwe woningen en commerciële gebouwen vanaf 2021 "bijna-nulenergie"-gebouwen zijn. Dit komt erop neer dat ze niet alleen perfect geïsoleerd en geventileerd moeten worden, maar ook maximaal in hun eigen energie dienen te voorzien, afkomstig uit hernieuwbare bronnen. DAIKIN Europe’s “Environment Research Centre” anticipeert nu al zeer actief op deze toekomstige vereisten in de gebouwensector. Getuige hiervan is onder meer DAIKINs initiatief tot het oprichten van het internationale “net Zero Energy Building”-onderzoeksproject, het kantoorgebouw van de toekomst te Herten, Duitsland. Vandaag ondersteunt DAIKIN ook het residentiële nulenergieproject “E-Cube”.

De E-Cube is een realisatie van een groep architectuurstudenten van de Universiteit Gent. Het project is de enige Europese finalist van de prestigieuze US Solar Decathlon, een wedstrijd voor het ontwerp en de bouw van een kosteneffectieve, energie-efficiënte en aantrekkelijke woning op zonne-energie. De opening vond plaats op 20 juni 2011 te Gent. Daarna zal het huis worden afgebroken en heropgebouwd voor de finale die dit najaar in Washington D.C. wordt beslecht. DAIKIN werd gekozen om dit project te ondersteunen met zowel zijn Lage Temperatuur Altherma voor de koeling/verwarming en het sanitaire warm water, waarbij bijkomend gebruik gemaakt wordt van thermische zonnepanelen, als met de voorziening van gebalanceerde mechanische ventilatie met energierecuperatie.

Met zijn lucht-water warmtepompsysteem Altherma voor woningverwarming, afkoeling en de voorziening van sanitair warm water biedt DAIKIN het antwoord op de stijgende energieprijzen en de groeiende trend naar het gebruik van hernieuwbare energiebronnen om het E-peil van de woning te verlagen. De lucht-water warmtepomp van DAIKIN onttrekt warmte uit de buitenlucht en brengt deze via een binnenunit – de hydrokit – over op ventilo-convectoren. Het systeem heeft een nominale verwarmingscapaciteit tussen 5,75 en 16 kW en is 30 tot 60% zuiniger dan een traditionele ketel op fossiele brandstof. Daar waar de “klassieke” verwarmingssystemen hun energie volledig uit fossiele brandstoffen (gas of stookolie) halen, genereert Altherma minstens 3/4 van de energie uit de natuur (buitenlucht), slechts 1/4 is elektrische energie. De energiezuinigheid van de Daikin LT Altherma en haar bijdrage aan een beperking van de CO2-uitstoot werden in 2010 nog bekroond met het Europese Ecolabel, als eerste bedrijf in de sector.

foto: Team Belgium - Ghent University