Bedrijfsnieuws

Daikin Europe neemt verwarmingsproducent Rotex over

Op 29 augustus 2008 kondigt Daikin Europe N.V., dochtermaatschappij van Daikin Industries Ltd. met hoofdzetel in Osaka, Japan, een overeenkomst aan met de hoofdaandeelhouders over de volledige overname van de Rotex Group Companies met hoofdzetel in Güglingen, Duitsland. Rotex legt zich toe op de productie en distributie van verwarmingsproducten en complete verwarmingssystemen. De overname moet nog worden goedgekeurd door de antitrustoverheden in Duitsland en zal het aanbod en de marktpositie van Daikin versterken in de verwarmingsbranche. De laatste bedrijfsoverdracht wordt verwacht op 1 oktober 2008.

1. Samenwerking met betrekking tot het assortiment en de verkoop

De overname van Rotex zal aanzienlijk bijdragen tot het realiseren van de strategische doelstelling van Daikin om haar verwarmingsactiviteiten uit te breiden en dit naast de andere strategische pijlers die bestaan uit airconditioning, chiller systemen en oplossingen voor lage temperatuur koeling.

Als we de Europese verwarmingsmarkt onder de loep nemen, blijkt dat die een structurele verandering ondergaat. Door de stijgende gas- en olieprijzen en de wijzigende wetgeving, stijgt het aandeel van hernieuwbare en energiezuinige warmtebronnen razend snel. Mede door toedoen van overheidssteun in de meeste Europese landen, zijn zonnepanelen en warmtepompen een algemeen aanvaarde technologie geworden. Twee jaar geleden kwam Daikin op de Europese markt met de vernieuwende ‘Altherma’ lucht-water-warmtepomp, die gebaseerd is op de geavanceerde warmtepomptechnologie van Daikin.

Het assortiment warmtepompen van Daikin zal vervolledigd worden door de Rotex verwarmingssystemen die bestaan uit efficiënte boilers, systemen op basis van zonne-energie en vloerverwarming. Rotex zal nu ook de gelegenheid hebben om de lucht-water-warmtepomp te integreren in hun geavanceerde warmtesystemen. Bovendien zal ook de know how van beide bedrijven geïntegreerd kunnen worden en bijgevolg ook hun portfolio van verwarmingssystemen kunnen worden uitgebreid. De overname van Rotex zal verder ook bijdragen aan Daikins milieustrategie om energiezuinige klimaatregelingssystemen te promoten.

2. Rotex Heating Systems GmbH: leider in hybride installaties

De hoofdzetel van Rotex is gevestigd in het zuiden van Duitsland. Rotex is een middelgroot bedrijf met 360 werknemers dat zich toelegt op de productie en distributie van verwarmingsproducten in Europa. Rotex werd opgericht in 1973 door G. Rambacher en is bekend als technologische leider in geavanceerde verwarmingssystemen die efficiënte hybride systemen van gas/olie/bio-olie-condensatieketels en zonnepanelen combineren. Het productengamma werd vervolledigd door een sanitaire warmwatertank en vloerverwarming. Rotex biedt een compleet hybride verwarmingssysteem aan met de keuze tussen traditionele en hernieuwbare energiebronnen zodat systemen op maat kunnen worden gemaakt. Naast Duitsland heeft Rotex ook verkoopsfilialen in Italië, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Polen. In 2007 had Rotex een omzet van 62,7 miljoen euro.

3. Daikin Europe N.V.: geavanceerde klimaatregelingssystemen en -diensten voor Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

Daikin Europe N.V. in Oostende, België, is de hoofdzetel van de verkoop en productie van Daikin voor Europa, delen van Afrika en het Midden-Oosten. De groep stelt meer dan 4.000 werknemers tewerk. Daikin Europe werd opgericht in 1972 en doorheen de jaren is het bedrijf uitgegroeid tot de meest geavanceerde producent van klimaatcomfort oplossingen in Europa. Naast de fabriek in Oostende, waar een uitgebreid assortiment verwarmings-, koel- en airconditioningsystemen en systemen voor commerciële, residentiële en industriële toepassingen wordt geproduceerd, zijn er nog twee fabrieken in de Tsjechische Republiek. In 2007 bedroeg de omzet van Daikin Europe 1,9 miljard euro.