Verwarming & Sanitair

Daikin Altherma Monobloc: alle voordelen, makkelijker te installeren

Begin dit jaar lanceerde Daikin de Daikin Altherma Monobloc: een lucht-water warmtepomp zonder koeltechnische leiding die ook door chauffagisten kan worden geplaatst. Met de introductie van monobloc biedt Daikin een product dat door elke verwarmingsinstallateur kan worden geïnstalleerd én alle voordelen van de traditionele indoor-outdoor Daikin Altherma biedt. Het systeem is even energiezuinig en kan worden ingezet voor zowel de verwarming als verkoeling van de woning, en voor de warmwatervoorziening.

Terwijl bij de oorspronkelijke Daikin Altherma de warmtepomp in de buitenunit was verbonden met een hydrokit binnen, zijn alle componenten van de monobloc-versie in de buitenunit ondergebracht. Dit vereenvoudigt de installatie, terwijl alle bekende voordelen van het oorspronkelijke ontwerp behouden blijven.

Alleen waterleidingen nodig

Doordat het hele koelcircuit in de buitenunit zit, valt de installatie van koelmiddelleidingen weg en is er geen expertise in de plaatsing van koelmiddelcircuits meer nodig. Iedere verwarmingsspecialist kan Daikin Altherma Monobloc installeren. De installatie verloopt bovendien sneller, wat de totale installatiekosten drukt.

Bijkomende voorzieningen zorgen ervoor dat het watercircuit in de buitenunit niet kan bevriezen. Daartoe worden de circulatiepomp van het systeem en de elektrische back-upverwarming ingeschakeld, wanneer de buitentemperatuur rond of onder het vriespunt daalt. Dezelfde elektrische back-upverwarming zorgt voor extra opwarming van het watercircuit, om ook op de koudste dagen van de winter een aangename binnentemperatuur te bereiken, zonder het systeem te overdimensioneren.

Alle voordelen van oorspronkelijke Daikin Altherma

De monobloc-versie behoudt alle voordelen van het oorspronkelijke Daikin Altherma™-ontwerp. Met dit lucht-water warmtepompsysteem voor woningverwarming en sanitair warm water biedt Daikin het antwoord op de stijgende energieprijzen en de groeiende trend naar het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Daar waar de “klassieke” verwarmingssystemen hun energie volledig uit fossiele brandstoffen (gas of stookolie) halen, genereert Daikin Altherma minstens 3/4 van de energie uit de natuur (buitenlucht); slechts 1/4 is elektrische energie. Het systeem levert tot 5 kW warmte voor iedere kW elektriciteitsverbruik.

De installatie is uitermate geschikt voor vloer- of wandverwarming en kan aangesloten worden op lage temperatuurradiatoren en of ventilo convectoren. Daikin Altherma kan optioneel worden toegepast voor koeling én verwarming, en biedt hierdoor ook in de zomer een perfect comfort.

Daarnaast kan Daikin Altherma eveneens de productie van het sanitair warm water voor haar rekening nemen, het systeem is compatibel met het hele assortiment sanitaire warmwaterketels. Bovendien kan het worden gecombineerd met zonnepanelen van andere fabrikanten, voor een nog voordeligere warmwaterproductie.