Architectuur

Daglichtarchitect ontvangt 100.000 euro

De New Yorkse architect en beeldhouwer James Carpenter ontvangt vandaag de Daglicht en Bouwcomponent Award. Deze jaarlijkse onderscheiding van de Velux en Villum Foundations behoort tot de grootste geldprijzen in zijn soort. Met een bedrag van 100.000 euro wordt Carpenter geëerd voor zijn gehele oeuvre.

Dit kenmerkt zich volgens Velux door het ‘ontwerpen met verbeteringen van de stedelijke omgeving door daglicht en andere natuurlijke fenomenen’.

“James Carpenter (59) is een van de weinigen die streeft naar een duidelijk verband tussen het meetbare en onmeetbare, de natuur en architectuur", zegt Michel Kalis, commercieel directeur van Velux Nederland.

“Zijn werk dient voor velen als inspiratiebron, omdat het erin slaagt een nieuwe richting, inhoud en duidelijke technologische kennis toe te voegen aan de vaardigheden en wetenschap van daglicht en architectuur.”

Dit is volgens Velux vooral terug te zien in het werk van Carpenter in New York, waar hij, in een aantal van de meest ambitieuze bouwprojecten uit de recente geschiedenis van de stad, heeft geholpen de natuur naar de stedelijke omgeving te brengen.

Lees verder op Architectenweb.nl