Architectuur

Dag van de Architectuur op 11 oktober 2009

Op zondag 11 oktober 2009 organiseert het Vlaams Architectuurinstituut voor de vierde keer de Dag van de Architectuur, met het motto VAN UITZICHT TOT INZICHT. We nodigen je uit om de meest markante hedendaagse gebouwen te bezoeken en vertellen je graag het verhaal achter het ontwerp.
Goede architectuur is in het belang van iedereen. Nieuwe ingrepen in onze cultuurhuizen, aanleg van de publieke ruimte, alternatieve woonvormen, kantoren en onderwijsinfrastructuur zijn een stuwende motor voor de aantrekkelijkheid en dynamiek van onze leefomgeving. De Dag van de Architectuur prikkelt je om na te denken over de meerwaarde van architectuur voor onze leefomgeving.Het is een uitnodiging om verder te gaan dan een eerste blik en nieuwe inzichten te verwerven over architectuur.

Het VAi vraagt je om van gedachten te wisselen tijdens de bezoeken en rondleidingen.
Dit jaar leggen we vooral de nadruk op meerwaarde van hedendaagse architectuur in al zijn facetten: het origineel ontwerp, de uitgekiende inplanting van een gebouw in zijn omgeving, architectuur als cultuur, de ecologische voetafdruk, de zintuiglijkheid van architectuur. Dit is een appèl om de meerwaarde van architectuur te ontdekken.

Tijdens de Dag van de Architectuur kan je meer dan 100 hedendaagse gebouwen bezoeken in Brussel, Leuven, Mechelen, Antwerpen, Herentals, Genk, Kortrijk, Menen, Ieper, Heuvelland, Oostende en Gent. De gebouwen zijn open van 10u tot 18u.
De opengestelde gebouwen bezoek je individueel of je volgt een rondleiding door de architect, bouwheer of gids. Tijdens een stadswandelingen, bustours of fietstochten ondek je meer of een stad of regio.

Allerlei randactiviteiten zoals tentoonstellingen, debatten en lezingen maken van de Dag van de Architectuur een festival van de architectuur. Maak je keuze in het ruime aanbod en beslis voor jezelf wat meerwaarde in architectuur voor jou betekent. We wensen je een ontmoeting vol nieuwe inzichten.
Het volledige programma wordt gelanceerd op 30 augustus op de Cultuurmarkt in Antwerpen. Daar wordt ook het startsein gegeven van een grote wedstrijd.