Bedrijfsnieuws

DTZ Zadelhoff wil verlaging kantooraanbod

DTZ Zadelhoff wil dat overheden maatregelen nemen om het aanbod van kantoorruimte in Nederland te verkleinen.

"Te denken valt aan fiscale stimulansen", aldus bestuurder Cunno van Steenbergen van de vastgoedadviesorganisatie woensdag bij de presentatie van het rapport ’Cijfers in Perspectief’ over de Nederlandse markt voor commercieel vastgoed in 2006. In andere landen waar een deel van de kantoren structureel leegstaat, hoeven ontwikkelaars die de panden een andere bestemming geven, ofwel transformeren, niet het hoogste btw-tarief te betalen. Ze komen in aanmerking voor het lage tarief, dat veel goede doelen genieten.

Verder wijst Van Steenbergen op bijvoorbeeld belastingvrijstellingen die versnelde afschrijving van oude kantoorpanden mogelijk maakt. "Maar daar is Nederland al wel weer ver mee in vergelijking tot andere landen." Daarnaast zouden overheden sneller bereid moeten zijn om bestemmingsplannen te wijzigen, vult medebestuurder Cees de Jong aan. "In Amsterdam bijvoorbeeld weigert de gemeente historische kantoorpanden terug om te zetten naar woningen. Ze willen vasthouden aan combineren van wonen en werken", tegen beter weten in.

In Nederland is de leegstand van kantoren gestegen naar recordhoogte en er wordt nog steeds bijgebouwd. Het gevolg is dat zo’n 1,2 miljoen vierkante meter structureel leegstaat en volgens DTZ Zadelhoff als ’kansloos’ kan worden aangemerkt. Omdat kantoorgebruikers ’omhoog verhuizen’ naar de nieuwe kantoren die de markt opkomen, blijven oude panden leeg achter en zijn niet meer te verhuren.

Amsterdam, dat alleen al 20% van de totale markt in Nederland beslaat, spant nog steeds de kroon als het gaat om leegstand. Eind 2005 werd een slordige 1,3 miljoen vierkante meter aangeboden, waarvan zo’n 1 miljoen vierkante meter leeg stond, of 20% van alle kantoren in de hoofdstad. Daarmee is Amsterdam met stip de top-10 van Nederlandse steden met het hoogste leegstandspercentage binnengekomen. De lijst wordt aangevoerd door Woerden (26%), Capelle a/d IJssel (22%) en Diemen (21,5%), maar die hebben een veel kleiner kantorenbestand.

Onderzoek van DTZ Zadelhoff heeft verder uitgewezen dat een groot deel van de kantoorruimte bovendien helemaal niet geschikt is voor transformatie, onder meer door locatie of fysieke bouweigenschappen. Sloop is voor deze objecten de enig resterende optie.
Build for Life