Algemeen

DSI verhoogde vloer voor renovatie

Verhoogde vloersystemen zijn geen renovatieproducten. Het naderhand inbrengen van een traditionele verhoogde vloer levert veel problemen op, omdat die zo’n 75 millimeter boven de bouwkundige vloer ligt.

Multi Solutions uit Vilvoorde levert met het systeem 4Floor een verhoogde vloer die voor renovatieprojecten kan worden gebruikt.

Een ‘gewone’ verhoogde vloer is geen renovatieproduct, legt verhoogde-vloerenspecialist H. Bouma van DSI uit, omdat er vaak te weinig hoogte is om zo’n vloer toe te passen. Ontwerpers bepalen de hoogte van ramen en deuren, scheidingswanden en plafonds op basis van de vloer. Wordt die bij een renovatie verhoogd om kabels en andere leidingen weg te werken, dan worden bijvoorbeeld de vensterbanken te laag en moet de deur ingekort. Een raam dat niet meer in proportie is levert vaak veiligheidsproblemen op. Voor een deur moet in de verhoogde vloer een uitsparing voor worden gemaakt.
Het systeem 4Floor wijkt in beginsel weinig af van de gebruikelijke verhoogde-vloersystemen. Ook hier rusten de hoeken van de tegels op (regelbare) steunen, maar de minimale afgewerkte hoogte bedraagt 46 millimeter. Het systeem gebruikt dunne tegels, zodat onder de verhoogde vloer veel ruimte vrij blijft voor kabels en leidingen. Op de hoeken van de tegel zit een verticale drukstrip waardoor die gemakkelijk uit de vloer kan worden getild. Inkepingen in de zijkanten houden de tegels op hun plaats op de vijzels. De verticale zijwand vergroot de stijfheid van de tegel. Dat maakt de vloer stabieler en voorkomt wrijvingsgeluiden.
De tegel meet 500 millimeter in het vierkant en bestaat uit een ‘bak’ van gegalvaniseerd staal waarin een plaat calciumsulfaat is gelijmd. Het geheel weerstaat een puntbelasting van 18,5 kilonewton. De stalen bak voert snel statische elektriciteit af. Zonder bekleding valt de tegel onder de brandklasse A0. De fabrikant levert een 13 millimeter dikke tegel die 30,7 kilo per vierkante meter weegt en een tegel van 17 millimeter dik die per vierkante meter 34,7 kilo weegt. De plaat in de dunnere tegel bestaat uit chemisch versterkt calciumsulfaat en die in de dikkere is met vezels versterkt. In eigen land zette Multi Solutions er intussen ruim 20.000 vierkante meter van af.

Inspectie
‘Gewone’ verhoogde vloeren gaan gemiddeld zo’n 25 jaar mee. Toch vergen ze om de vijf of zes jaar renovatie, adviseert Bouma. Panelen kunnen uitzetten en het gebouw kan krimpen. De vloer moet dan worden gecorrigeerd. Een jaarlijkse inspectie wijst vroegtijdig op mankementen als afgebroken afstandhouders die tegels laten klapperen; de voorbode van verder ongemak. Vaak zit er tapijt op de vloerdelen gelijmd. Om dat te kunnen vervangen, moeten de panelen stuk voor stuk uit de vloer worden gehaald en van tapijt worden ontdaan. Stoffeerders houden daar niet zo van, weet Bouma. Tapijt vervangen op verhoogde vloeren vergt niet alleen kennis van stofferen maar ook van vloeren installeren. Mede om die reden renoveert DSI zelf.
Vooral bij ‘grootverbruikers’ van verhoogde vloeren neemt renovatie weinig tijd in beslag. Banken bijvoorbeeld laten vaak grote oppervlakken aan verhoogde vloer monteren. Voor dergelijke opdrachtgevers houdt DSI wisselpanelen in voorraad. Dat zijn panelen die bij een eerdere renovatie werden gewisseld. Het bedrijf verwijdert op een stripbank het oude tapijt en lijmt er een nieuwe tapijttegel op en houdt ze gereed voor een komende renovatie.

Marktaandeel
Verhoogde vloeren bieden veel ruimte voor infrastructuur die anders in het verlaagde plafond wordt ondergebracht. Verwerking in de vloer scheelt aanmerkelijk op montagekosten en in ruimte. Afgezet tegen een verlaagd plafond kan een gebouw met een verhoogde vloer in Bouma’s berekening over achttien verdiepingen met een verdieping minder toe. De beheerder hoeft ook minder te stoken omdat warmte niet naar beneden hoeft te worden geforceerd. Toch is er in Nederland minder interesse voor verhoogde vloeren dan in bijvoorbeeld België. Daar heeft dit type vloer een marktaandeel van 70 tot 80 procent tegen 6 á 8 procent in Nederland. Bouma verklaart dat verschil met “een andere bouwcultuur”.
Build for Life