Architectuur

Crofthouse is een met het landschap

Het Crofthouse aan de zuidkust van de Australische deelstaat Victoria laat zien hoe moderne architectuur in de natuur kan worden ingebed. Het ontwerp van architect James Stockwell sluit aan op het landschap, voegt zich naar de elementen en is op meerdere vlakken duurzaam. Als regen, zon en wind een architectuur kunnen opleveren, hoe zou die eruitzien? Die vraag stelde Stockwell zichzelf bij de opdracht om een woonhuis te ontwerpen dat zou opgaan in het landschap. Daarnaast wilden de opdrachtgevers kunnen genieten van de vergezichten en beschermd worden tegen de heersende winden.

Afschermende vorm

Bescherming tegen de elementen is het kernidee van de oplossing. Stockwell ontwierp een huis in de vorm van een sikkel, die een tuin omsluit. In de taps toelopende gevels van de sikkel, waardoor het huis als geheel iets van een duinpan krijgt, zijn uitsparingen gemaakt. Ze bieden luwtes en uitzichten op de zee en de lucht.

Om de vorm van het huis te creëren heeft de architect mathematische en structurele krommingen vervormd. Zowel concave als convexe dakoppervlakken zijn tweedimensionaal vlakken, opgebouwd uit een conventionele constructie van latten, balken en metalen platen. De daken rusten op een constructie van naaldhouten spanten, gelamineerd houten ringbalken en steunberen.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant